Плодородните земи на Уелс се свиват заради бизнеса, който ги залесява заради въглеродните санкции

Операторът Рой Ноубъл се присъедини към кампанията против засаждане на дървета върху плодородни земи

Операторът Рой Ноубъл се присъедини към кампанията против засаждане на дървета върху плодородни земи

Отнемането на земеделска земя за засаждане на дървета рискува да ограничи способността на Уелс да бъде самодостатъчен с храна. Вече три седмици гражданите на Уелс събират подписи с онлайн петиция, в която призовават  правителство да ограничи покупките на продуктивна земеделска земя от фирми замърсители. Новата тенденция на бизнеса в тази част от Великобритания е да се придобиват ниви, в които се засаждат дървета, за да се намалят санкциите от излъчваните въглеродни емисии.

В момента в Уелс има мощна кампания за засаждане на дървета чрез щедро изкупуване на земеделска земя. Примамени от добрите оферти, фермерски семейства се отказват от дейността си като по този начин Уелс става все по-зависим от гледна точка на продоволствената си сигурност.

В момента самодостатъчността на Уелс се изчислява на 60%, но експертите са съгласни, че този процент може да се увеличи, ако има официална подкрепа, заявява телевизионен оператор Рой Ноубъл, който наскоро се присъедини към петицията, призоваваща правителството на Уелс да спре масовото засаждане на дървета върху земеделска земя, пише електронното издание farminguk.com.

Ноубъл казва, че от засаждането на дървета наистина е има ползи, но: „Засаждането на дървета се счита и приема като начин за борба с извънредната климатична ситуация, но правилните дървета, правилното място и правилния ефект е, според мен, приемливата мантра в този процес“.

 

 

Leave a Comment