Звездомир Желев, АУ: Големият проблем днес е липсата на лекуващи фунгициди

Нов пестицид се създава над 10 г., а фермерите го съсипват много по-бързо
Звездомир Желев

Звездомир Желев

Неправилната употреба на продукти за растителна защита ускорява техния срок на използване. За създаване на нова молекула са необходими повече от 10 години най-вече заради дългия срок на изпитване на дозите и практиките на приложение на новия продукт преди да бъде пуснат на пазара. Но когато земеделците започнат да го използват непрекъснато, без да го заместват с други продукти, в неподходящ момент и с неправилна доза и лоша техника, срокът през който новосъздаденият пестицид може да действа ефективно, драстично се съкращава.

Това съобщи пред журналисти гл. асистент Звездомир Желев, преподавател в Аграрния университет (АУ) и директор на Центъра по интегрирана растителна защита към АУ. Той бе организатор на международна конференция на организацията IOBC/WPRS, чиито основен акцент бе болести по семковите овощни култури – ябълка и круша. Форумът се проведе в Пловдив на 13 юни 2022 г.

Големият проблем – липсата на лекуващи фунгициди

„В момента най-големият проблем е, че ние нямаме лекуващи средства, които да гарантират резултат. С времето, поради неправилно използване на продуктите за растителна защита, остана само едно активно вещество на база на дифеноконазол, но има съмнения, че дори този триазол, който е много твърд, вече може да има пропукване. Затова са необходими нови активни вещества. Наскоро предстои да се появят на пазара такива, което е чудесно“, каза оптимистично Звездомир Желев.

Засега по-често новите продукти са в резултат от комбинации на различни познати активни вещества. Наистина нови продукти има от групата на SDHI фунгицидите. Но световната тенденция е, че се появяват все по-малко нови активни вещества и молекули. Това е важната тема на конференцията, посочи организаторът.

Той допълни, че не на 100, а на 200 процента е сигурен, че неимоверно сме ускорили скоростта на изчезване на действалите някога молекули в познати продукти заради неправилното им използване.

„С мои студенти правихме наблюдение в Кричим, който е типичен ябълкарски район. Там хората пръскат от десетилетие с почти едни и същи продукти.  Това се случва не само в Кричим, на много места наблюденията са едни и същи. Просто хората си харесват един продукт и го „изпушват“ за 4-5 години заради  неправилно приложение. Един нов продукт от групата на стробилурините бе употребен за 4-5 години и на практика той вече е извън пазара. Не че физически го няма, а просто вече не действа.“

Една молекула може да се създава 10 години и още 5 да се изпитва. Това е така, защото в ЕС регистрацията на нови вещества – биологични и конвенционални, е изключително тромава процедура за добро или за лошо. В САЩ е много по-гъвкаво, сравни директорът на Центъра по интегрирана растителна защита.

Биологични или конвенционални продукти? При неправилно ползване и двете групи са вредни

Според Желев намаляването на пестицидите с 50% до 2030 г. не е фикс идея.

„Дълго време приложението на пестициди у нас се броеше според броя на пръсканията. Това е безумие! Аз мога да пръскам с ексктракт от мащерка например 50 пъти. Не е важно колко пъти, дори не е важно какво е количеството на пестицидите, важното е да е според правилата.“

Според специалистът не е от голямо значение дали използваните продукти за растителна защита са за биологично или за конвенционално приложение. Когато се използват неправилно, те са вредни и точка.

Темата на Звездомир Желев на конференцията бе: „Влияние на сероваров разтвор и други неорганични соли върху физиологичните процеси при ябълката“.

Лекторът поясни, че въпросът и отговорът за ползването на колоидната сяра, която в България се употребява срещу струпясване и брашнеста мана по ябълката, е, че многократното прилагане на известното от 60-те години на миналия век средство за защита от болести на семковите култури у нас, води до натрупване в почвата.

„Моята лекция е една провокация, защото много време ни казваха, че биологичното земеделие е чиста храна, а конвенционалното създава продукти, пълни с пестициди. Нито едното, нито другото са напълно верни. Ако не прилагаме правилно средствата за растителна защита, стигаме до грешки. Това е една закачка – ако пръскаш по-често с контактни вещества, които се прилагат в биологичното земеделие (а те са с кратко последействие и нямат лекуващ ефект в повечето случаи), тогава пръскаш не 7, а 15 пъти. Ако използваш сяра или сероваров разтвор това не води ли до натрупване на сяра или други вещества в почвата? Това не пречи ли на растенията да се хранят по-добре? Резултатите са любопитни. При сярата нещата стоят добре, но има индикации, че всичко трябва да е с мярка. Твърде добре не е добре, народът го е казал“, цитира Желев.

Кога е по-добре да не третираш

Изследователят разкри, че резултатите от наблюденията показват, че когато има слабо нападение от болести с единични петна, това може да не влияе толкова силно на физиологията. И обратното, ако се прилагат твърде често продукти за растителна защита, дори това да е безобидният сероваров разтвор, който се оказа, че е леко увреждащ някои части от растението, има понижение на някои показатели.

Оказва се, че използването на колоидната сяра като фунгицид при различни рецепти може да има и хранителна стойност за растенията. Обаче сероваровият разтвор е контактно средство, което се пръска много пъти. Серните и медни продукти може да имат натрупващ се ефект в почвата. При медта това не е добре, тъй като този елемент е тежък метал. „Смея да твърдя, че тя се използва в биологичното производство, овощарството и лозарството. Има стотици примери за натрупването на мед в почвата. Взимали сме проби, където медта е 100 пъти над нормата и по при положение, че от 30 години там не се гледа лозе.“

Конференцията

В международната конференция в Пловдив взеха участие 35 изследователи от 19 държави от Нова Зеландия до Канада и, разбира се, от Европа. Обсъждаха се новости, свързани с контрола върху болестите в групата на семковите култури в най-различни аспекти – устойчиви сортове, оптимизиране на използването на пестициди, прилагане на алтернативни методи и технологии, които помагат за по-добрия здравен статус на растенията и по-високи добиви.

 

Leave a Comment