40% е разликата в заплатите в университетите и ССА! Проф. Банов поиска още 5,5 млн. лв. за академията

Председателят на Селскостопанска академия бе изслушан в бюджетната комисия на парламента
Комисия по бюджет и финанси, Мартин БановБюджетът на Селскостопанска академия (ССА) ще бъде увеличен с малко над 2% според проекта за актуализация на държавния бюджет на Министерството на финансите. За 2022 г. портфейлът на ССА е 32,3 млн. лв., а актуализацията предвижда към него да се добавят само 774 000 лева. Това е абсолютно несъразмерно спрямо трансферите, заложени за Българска академия на науките и държавните висши училища, където има предвидени по 20 млн. лв. допълнително.
Това изтъкна пред Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание председателят на Селскостопанска академия проф. дн инж. Мартин Банов. По време на изслушването си в бюджетната комисия проф. Банов заяви, че за втора поредна година има несъответствие в заплащането на труда на една и съща категория учени в ССА и БАН спрямо колегите им от държавните висши училища, съобщиха от Селскостопанска академия.

„Проблемът е породен от приетото през 2020 г. Постановление №371 на Министерски съвет, регламентиращо минимален размер на основната заплата на асистент в държавните висши училища от 1300 лв. Прилагането на това постановление доведе до сериозни различия в заплащането с около 40% на учени на еднакви длъжности в Селскостопанска академия и във висшите училища, отговарящи на еднакви изисквания по Закона за развитие академичния състав в България. Това несъответствие задълбочава дългогодишните проблеми с привличането на млади изследователи с качеството на научните изследвания и интеграцията на аграрната наука към световната.“

Проф. Банов настоя в проекта на актуализация на Закона за държавния бюджет за 2022 г. да бъде предвиден допълнителен трансфер за Селскостопанска академия за второто полугодие на 2022 г. в размер на 5,5 млн. лв.

Той посочи още, че допълнителният финансов ресурс ще осигури достигане на работните заплати на изследователите в ССА както следва: за професор 1680 лв.; за доцент 1575 лв.; за главен асистент 1470 лв.; за асистент 1365 лв.

Председателят информира още, че в момента на минимална работна заплата в ССА са 683 служители, което е 37% от общия състав.

Народният представител от политическа партия „Възраждане“ Цончо Ганев поиска повече средства за Селскостопанска академия пред министъра на финансите Асен Василев. Ганев заяви, че е много неприятно, когато учените в България се делят по този начин. „Става дума за научни институти, които се грижат за това нашето селско стопанство да се развива. Ако наистина политиката на правителството е да подкрепя учените не само в една сфера, нека обърне внимание. Тук говорим за рязко, грандиозно разминаване в заплащането. Ако не вземете отношение, ние ще внесем и подкрепим такова искане между първо и второ четене на Закона“, каза депутатът.

Министърът на финансите Асен Василев отговори, че заплащането е въпрос, който трябва да се отнесе към Комисията по образование и наука.

„Не е въпрос ние като Министерство на финансите да казваме кой университет колко пари да получи. Това не ни е работа и не би следвало да ни е работа, поне според мен“, заяви Асен Василев.  

Днес депутатите ще разгледат на първо четене актуализацията на бюджета.

Leave a Comment