Земеделският министър на Полша се усъмни в плана на Джо Байдън за износа на украинско зърно

Екранна снимка 2022-06-16 163101Планът на президента на САЩ Джо Байдън за улесняване на износа на украинско зърно чрез изграждане на силози на границата с Полша, е „забележително интересен“, но може да отнеме месеци за изпълнение, каза вицепремиерът и министър на земеделието на Полша Хенрик Ковалчик.

Той окачестви предложението на американския президент като предварителна декларация, която изисква разработването на подробни решения, съобщи Политико.

Байдън обяви плана във вторник. Накратко той обещава САЩ да помогнат за изграждането на временни силози за зърно от полската страна на границата с Украйна, за да се ускори железопътния износ. В момента износът на украинско зърно е муден, тъй като зърното се доставя до границата с камиони. Оттам се претоварва във вагони. Чрез този модел се осъществява нищожен износ, който няма нищо общо с количествата, които Украйна е изнасяла през южните си черноморски пристанища преди да започне войната.

„Трябва да се отбележи, че завършването на този тип инвестиции, предложени от президента Байдън, ще отнеме приблизително три до четири месеца“, каза Ковалчик. По-рано полският министър на земеделието бе заявил, че логистичните затруднения трябва да се решат до юли поради задаващата се лятна реколта в Украйна.

 

Leave a Comment