Преустановяват се тарифните квоти на зърно, месо, млечни продукти и яйца, внос от Украйна

Министерството на земеделието уведоми вносителите на храни от Украйна, че от 30 май 2022 г. до 5 юни 2023 г. няма да се прилагат тарифните квоти за земеделски продукти с украински произход.

Целта на премахването на квотите е да се помогне на засегната от войната с Русия европейска държава и да се стимулират търговските потоци оттам.

Отпадат за година митата на ЕС върху земеделски и промишлени стоки от Украйна

За целта Европейската комисия прие Регламент 2022/870 на Европейския парламент и на Съвета на ЕС относно временни мерки за либерализиране на търговията, допълващи търговските отстъпки, приложими за украинските продукти съгласно Споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Европейската общност за атомна енергия и техните държави членки, от една страна, и Украйна, от друга страна.

С приемането на посоченият регламент се предоставят отстъпки под формата на мерки за либерализиране на търговията за всички продукти в съответствие с ускореното премахване на митата върху търговията между Съюза и Украйна. Временно се преустановяват тарифните квоти за земеделски продукти с произход Украйна (в таблицата), които са били включени в Споразумението.

1-Екранна снимка 2022-06-17 102226

 

Leave a Comment