Иван Иванов отговаря днес в „Защо господин министър?“

Иван ИвановТази вечер след новините на бТВ, в 19:45 часа, земеделският министър Иван Иванов ще е на стола на рубриката „Защо господин министър?“ срещу Мария Цънцарова.

В четвъртък, 16 юни, депутатите одобриха на първо четене актуализацията на бюджета за втората половина на годината. Заедно с нея бе прието и заложеното увеличение с 168,7 млн. лв. за земеделието. Иван Иванов защити в пленарна зала допълнителните средства като информира, че 150 млн. лв. ще бъдат разпределени по временната мярка заради войната в Украйна, а 18,7 млн. ще се насочат към птицевъди и свиневъди. Задно с очакваните допълнителни възможности, предоставени от Европейската комисия, тази година допълнителните средства към отрасъла ще бъдат 450 млн. лв. – рекордна сума за извънредно подпомагане, каквато досега фермерите не са получавали.

В същото време депутати от опозицията акцентират в изказванията си, че правителството не подкрепя достатъчно земеделци и животновъди. Дава се за пример Полша, която единствена в ЕС определи целева субсидия, за да намали цените на изкуствените торове за малките и средни фермери.

Въпреки сериозното подпомагане досега и заложените схеми и мерки от юли нататък, министър Иванов може да бъде атакуван с въпроси защо се забави енергийното подпомагане за оранжерийните домати и краставици, което, ако се беше случило навреме, щеше да укроти баснословния скок на двата зеленчука през зимните месеци и пролетта, когато на пазара без конкуренция се предлагаха прескъпи краставици и домати.

Забавеното изплащане на щети от градушката в Пловдив в края на август 2021 г., също е щекотлива тема. Подпомагането по този повод се случи едва тази седмица.

Плащането по Ковид-схемата се извърши след като фермерите вече бяха направили големите си разходи по изхранването на животните в студения период и по залагането на продукцията на полето и в оранжериите. Именно скоростта на подпомагане е слабото място на аграрното министерство, защото точно тя накара немалко производители да заложат по-малко продукция.

Но все пак да не забравяме, че новото правителство пое управлението в средата на декември 21 г., а заедно с текущите проблеми и други забавени плащания по Програмата за развитие на селските райони, трябваше да подготви и изпрати в Брюксел Стратегическия план за периода 2023-2027 г. след множество заседания на Тематичната работна група.

Голям плюс в дейността на министерството е изключително трудното завръщане на държавата на ГКПП „Капитан Андреево“ на 20 май 2022 г., съпроводено дори с агресия от страна на частната фирма, която посрещаше на южната ни граница пратките на плодове и зеленчуци към България и ЕС.

Вероятно ще бъде зададе и въпросът за зърното за държавния резерв, която инициатива някак си се разпадна от февруари досега. И, слава Богу, биха въздъхнали тук зърнопроизводителите, които можеха днес да се чудят къде да складират новата реколта, чието прибиране започна тази седмица в някои области в страната.

Иначе със сигурност министър Иван Иванов не може да бъде обвинен в лоша комуникация с различните браншове. Министерството бе отворено за всички организации и се съобрази с исканията им според възможностите, с които разполагаше.

Leave a Comment