1,1 милиарда лева за зърното си остават в БНБ

Иван Иванов "Защо господин министър"1,1 милиард лева, които трябваше да послужат за изкупуване на пшеница и слънчоглед, за да се осигури запас в държавния резерв, няма да бъдат използвани с тази цел. Сумата е по сметка в Българската народна банка (БНБ) и все още няма решение за какво да се използва. Това заяви снощи пред „Защо господин министър?“ на бТВ земеделският министър Иван Иванов. Той обясни, че вече е отпаднала необходимостта от запълване на резерва, тъй като жътвата на есенниците започна.

Очертава се много добра реколта от пшеница – около 6 милиона тона, които в голямата си част ще бъдат изнесени, за да се осигури продоволствената сигурност в Европейския съюз.

Земеделският министър отговаряше повече на политически, отколкото на земеделски въпроси снощи.

„Надяваме се подкрепата за правителството да дойде от народните представители на ИТН. Те все още са част от кабинета. Искрено се надявам здравият разум да надделее. Призовавам всички включително и ръководителите на ИТН да гласуват със съвест,” каза Иван Иванов.

Той заяви, че докато коалицията е на власт, БАБХ ще проверява вносът на плодове и зеленчуци на турската граница при Капитан Андреево. Ако властта премине в ръцете на друга политическа сила, е възможно ситуацията да се промени.

На въпроса за изявлението на президента Румен Радев министър Иванов заяви, че е силно изненадан от думите му. „За мен е наистина неприемливо, тъй като заставайки срещу правителството, той застава и срещу БСП. Това означава, че във партията ще възникне сериозна дискусия по тази тема и какви ще бъдат взаимоотношенията ни оттук нататък.“, допълни аграрния министър.

Министър Иванов каза още, че бързо би напуснал министерския кабинет, ако вотът на недоверие успее. В него няма лични вещи, само служебни документи.

Leave a Comment