Върховният съд на САЩ отхвърли жалба на Байер във връзка с дело заради глифозата

Според немската компания след като правителствените регулатори са одобрили хербицида, тя не трябва да носи отговорност за последствията

БайерВърховният американски съд нанесе удар на германския производител на химикали Байер, който се бори с хиляди съдебни дела в САЩ за своя хербицид Раундъп.

Байер се защитава срещу твърдения, че не е предупредил адекватно за предполагаемите рискове от рак при използване на хербицида.

Немската компания казва, че фактът, че правителствените регулатори са одобрили продукта, трябва да предпази фирмата от отговорност.

Но Върховният съд на САЩ отхвърли жалбата на Байер, излагайки я на потенциални съдебни искове за милиарди долари, пише Би Би Си.

Съдиите казаха, че няма да гледат делото, оставяйки в сила решение, потвърждаващо обезщетение от 25 милиона долара на потребител на Раундъп в Калифорния, който твърдял, че използването на продукта на базата на глифозат в неговия имот е довело до рака му.

Във вторник Байер заяви, че „с уважение“ не е съгласен с решението на съда, заявявайки, че то „подкопава способността на компаниите да разчитат на официални действия, предприети от експертни регулаторни агенции“.

Байер е изправен пред съдебни искове, фокусирани върху възможните канцерогенни рискове от глифозата – активното вещество в хербицидите с различни търговски наименования.

През 2015 г. Световната здравна организация определи, че глифозатът е „вероятно канцерогенен за хората“, но остава одобрен в САЩ и другаде, включително Европа.

В друг случай миналата седмица федерален апелативен съд постанови, че Агенцията за опазване на околната среда на САЩ не е разгледала адекватно рисковете за хората и околната среда, причинени от глифозата, което може да наложи нов преглед от регулаторите.

Байер, който придоби марката Раундъп като част от поглъщането на Монсанто за 63 милиарда долара през 2018 г., твърди, че химикалът е безопасен.

В жалбата си пред съда Байер каза, че не трябва да бъде подложена на наказание за пускане на пазара на продукт, „когато почти универсалният научен и регулаторен консенсус е, че продуктът не причинява рак“.

В нея се отбелязва, че през 2019 г. Агенцията за опазване на околната среда дори инструктира производителите да не добавят предупреждения за рак към етикетите си, заявявайки, че това би било подвеждащо.

Компанията е загубила три дела по време на процеса – включително това, което предизвика обжалването във Върховния съд и в същото време спечели четири.

През 2020 г. немската компания обяви споразумение за приблизително 11 милиарда долара, насочено към разрешаване на десетки хиляди дела.

В актуализация от март до инвеститорите, Байер каза, че е разрешил около 107 000 случая от общо около 138 000 случая.

Като цяло фирмата е заделила повече от 15 милиарда долара за потенциални изплащания.

Байер заяви, че планира да замени глифозата с други активни съставки за хербициди, предназначени за пазара в САЩ.

Акциите на химическата компания паднаха с близо 3% след новината.

Leave a Comment