И кравите обичат бира, макар и като каша

Когато се хранят с нея млеконадоят расте с 2-3 литра на ден
английска крава

Когато имат бирена каша в менюто, кравите казват „мерси“ с повече мляко

Бирената каша, която остава след производството на малц, е най-търсената храна за животни. „Хем е евтина, хем вдига млеконадоя“, обясни Пенко Налбантов, председател на Регионалното сдружение на млекопроизводителите и преработвателите в Пловдив. Неговите наблюдения са, че дневното количество мляко от едно животно се вдига с 2-3 литра, което е около 10-15 процента.

Фермите в региона купуват бирена каша от пловдивската фабрика на „Каменица“, а понякога и от хасковската. Двете се различават на външен вид, но са хранителни. Камионите на пивоварната разнасят кашата по заявки и досега не е имало дефицити. Доставката е целогодишна, но през зимата се разрежда заради сезонното намаление на производството на бира.

В момента цената на ечемика е 300 и малко над 300 лева на тон. Бирената каша пък доскоро се продаваше за 75 лева на тон, тоест 4 пъти по-евтино. „Вярно, че зърното в кашата е пресовано и му е взета силата, но пък животните харесват храната“, коментира Налбантов.

Отскоро „Каменица“ е увеличила цената с 3 лева и кашата вече струва 78 лева за тон. От пивоварната обяснили поскъпването с необичайно слабата консумация на бира това лято.

Освен бирените фабрики, и спиртоварните използват житни култури, а също и царевица за производството си. Фабриката в село Катуница (на „Винпром Пещера“) е създала линия за гранулиране на остатъчната каша след производството на спирт. Гранулатът обаче струвал по-скъпо – над 350 лева за тон.

През седмицата АгроПловдив.БГ направи проучване за производството на малц в страната. От Съюза на пивоварите в България увериха, че единствено „Болярка“ произвежда собствен малц, а малцераят на „Каменица“ в Хасково е отдаден под наем на френски производител. Другото дружество, което изкупува ечемик и произвежда бирения продукт , е „Булмалц“ в района на Чирпан.От думите на животновъдите обаче става ясно, че и „Каменица“ в Пловдив прави собствен малц.

Leave a Comment