Правителството падна!

Кирил Петков„Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, от г-н Борисов, от Слави Трифонов и г-жа Митрофанова! Този вот е само една малка стъпка в дълъг път. Това, което те не разбраха, е че така не могат да спечелят българския народ. Обещаваме, че ние ще продължим в тази битка да отвоюваме държавата си и един ден ще имаме България без задкулисие, една нормална успешна държава! Благодаря ви!

Това каза премиерът Кирил Петков веднага след гласувания вот на недоверие, който свали правителството от власт със 123 гласа „за“ и 116 „против“. Монолитното гласуване на новата коалиция ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ бе нарушено с един единствен глас на неизвестен още депутат от ДПС, който гласува против вота на недоверие. Малко по-късно противникът на ПП Рамадан Аталай от ДПС излезе на трибуната, за да изрази недоумение, че той е гласувал против по погрешка.

Дълга повтаряните надежди и очакванията на „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“ „свестни депутати“ от ИТН да застанат срещу лидера си Трифонов, остана излъгано.

Половин час по-рано бившият вече премиер Кирил Петков заяви оптимистично пред бТВ, че евентуалният провал на правителството може и да е за добро. Той разказа как когато коалиционните партньори в парламента и правителството са се усещали като обградени в деня, когато парламентът гласува оставката на председателя Никола Минчев, всичко се е променило в един миг. Излязохме и видяхме на площада колко много хора ни подкрепят. И тогава разбрахме, че всичко, което се случва в момента, е една малка стъпка.

Бившият премиер заяви още, че моментът на гласуване е исторически, защото навън при протестиращите е Делян Пеевски, а тези срещу които той протестира, са министрите в неговото правителство.

 

 

Leave a Comment