8 милиона деца на възраст под 5 години в света са в риск от тежка смърт заради недохранване

бедни децаПочти 8 милиона деца под 5-годишна възраст са изложени на риск да умрат от тежко недохранване, съобщи УНИЦЕФ днес, 23 юни 2022 г..

Повечето от тези деца са в 15 страни, сред които Афганистан, Етиопия, Хаити и Йемен.

Недохранването причинява отслабена имунна система, което увеличава риска от смърт при деца под 5 години с до 11 пъти в сравнение с добре хранените деца.

В доклада на детската агенция на ООН се казва, че недохранването е засегнало допълнителни 260 000 деца от началото на 2022 г. Цените на храните се покачват рязко поради войната в Украйна и продължителната суша поради изменението на климата в някои части на света. Продължаващото икономическо въздействие на COVID-19 също допринесе за нарастването на случаите на недохранване сред децата, се казва в доклада.

Няма време!

УНИЦЕФ заяви, че спешно е необходим пакет от помощ от 1,2 милиарда долара (1,13 милиарда евро) за справяне с задаващата се криза.

„Световните лидери, които се събират в Германия за министерската среща на Г-7, имат малък прозорец от възможност да действат, за да спасят животите на тези деца“, каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел. „Няма време за губене. Бавенето означава да чакаш децата да умрат.“

Leave a Comment