Ако вторият кабинет на ПП не бъде одобрен от депутатите, до месец ще имаме служебно правителство

При този сценарий изборите ще са в края на септември

Министерски съвет - сградаПремиерът Кирил Петков обяви, че в понеделник, 27 юни, ще връчи оставката на правителството.

Оттам нататък в 7-дневен срок президентът Радев трябва да възложи мандат за създаване на правителство на първата политическа сила „Продължаваме промяната“ (ПП).

След възлагане на мандата, от ПП ще разполагат със 7 дни, за да предложи премиер. Дали името му ще е Кирил Петков или Никола Минчев няма да има особено значение, ако липсват успешни преговори между ПП и ИТН, или ако няма нови депутати, излезли от партията на Слави Трифонов, за да подкрепят проекта. Най-очакваното е парламентът да отхвърли второто правителство на ПП.

След този междинен период на гласуване на предложението на „Продължаваме промяната“, президентът Радев отново ще има 7 дни, за да предложи на коалицията ГЕРБ-СДС като втора политическа сила да състави кабинет. От ГЕРБ заявиха, че ще върнат предложението.

Така следват нови 7 дни, в който Румен Радев трябва да връчи мандат на политическа формация по негов избор. Сигурно е, че която и да е тя, няма да предложи министър-председател, който да бъде одобрен от Народното събрание, тъй като всички партии вече гледат към избори. Въпросната партия също ще разполага със 7 дни, за да внесе предложението си за Министерски съвет.

Когато всички варианти бъдат проиграни безрезултатно, президентът разпуска парламента и обявява служебно правителство.

Ако за всяко предложение бъде спазен 7-дневният срок, служебният кабинет ще положи клетва към началото на август.

Възможно е обаче партиите и президентът да процедират по-скоростно и да имаме служебен премиер и министри още в края на юли. Дотогава министрите от кабинета на Кирил Петков ще изпълняват задълженията си.

Така сметката сочи, че изборите, които трябва да бъдат насрочени най-късно 2 месеца след назначаване на служебното правителство, ще бъдат насрочени за края на септември или началото на октомври.

Във времето докато бъде назначено служебно правителство, депутатите трябва да гласуват актуализацията на бюджета и други важни закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

 

Leave a Comment