Празник на черешата от днес до неделя в Кюстендил

празник на черешата в КюстендилОт днес, 24 юни 2022 г., до неделя Кюстендил ще почете най-ценния си плод, с който е известен в страната, а и в чужбина – черешите. Празникът на черешата ще бъде отбелязан за 14 път. Организатори са община Кюстендил и Институтът по земеделие в града. Празникът е толкова популярен, че някои туристически агенции вече са организирали еднодневни екскурзии до града.

Кюстендил е център на производството на череши в страната със своите масиви, които обхващат над 17 хиляди декара. Сортовете са предназначени предимно за преработка.

Именно кюстендилските череши привлякоха преди близо 30 години вниманието на инвеститорите от Италия – фамилията Санторели. Почти ежегодно обаче производителите се оплакват или от ниски цени, или от липса на изкупвачи, или от пролетно измръзване на голяма част от реколтата, или от трите несгоди наведнъж. Тази година производителите казват, че добивите са на 50% заради пролетните мразове, че берачите искат 0,70 ст. надница за всеки набран килограм плодове и че търговците са дефицитни. Някои от собствениците на черешови градини дори заявяват, че няма да прибират реколтата, защото ще са на загуба.

И тази година Институтът по земеделие в Кюстендил ще покаже перспективни сортове череши за страната и региона.

В града ще има базар на череши и изложение на занаятчии и производители.

В изложбата-базар ще участват над 50 сорта череши и черешови произведения.

Тази вечер ще има концерт на Deep Zone Prodjegt и DJ Dian Solo.

Официалното откриване на празника ще е утре.

Последният ден от Празника на черешата е посветен на кулинарното състезание „Череши в кухнята“  с водещ Драгомир Драганов.

Leave a Comment