Ново предприятие на Инса ойл ще произвежда биоетанол, фуражи и втечнен въглероден диоксид

В базата в с. Белозем ще се добива годишно от пшеница и царевица 15 000 тона етилов алкохол
Снимка на "Инса ойл"

Снимка на „Инса ойл“

Регистрираното през май 2021 г. дружество Инса спирит АД планира изграждане на предприятие за производство на етилов алкохол, получен от ферментацията на царевица и пшеница. Заедно с тази основна дейност, от остатъчните продукти фирмата ще създава високопротеинов фураж под формата на пелети DDGS и втечнен въглероден диоксид.

Инвестиционното намерение е подадено към Регионалната инспекция по околна среда и води в Пловдив, която е решила, че проектът не се нуждае от ОВОС (оценка за въздействието върху околната среда).

Предприятието ще е в землището на с. Белозем, а администрацията – в административната сграда на Инса ойл АД в с. Стряма, община Раковски.

Предприятието на фирма Инса спирит, чиито представител е Георги Самуилов, ще е с производствен капацитет на етиловия алкохол от 51,8 кубика за час или 15 000 тона годишно.

В краткото описание на бъдещата инвестиция е посочено, че производството на етилов алкохол ще започва със сухо смилане на зърната, последвано от хидролиза, озахаряване, ферментация и пре-ферментация, дестилация, ректификация и дехидратация. На изхода след дестилацията ще се получават два основни потока – алкохол и обезалкохолена каша. От второто ще се произвежда високопротеиновия фураж – 4,5 тона на час. Отделеният въглероден диоксид по време на ферментацията ще се улавя, пречиства, втечнява и съхранява. На ден ще се улавят по 30 тона СО2.

Към предприятието ще има 5 силоза за зърно всеки с вместимост до 7100 куб. метра.

Производството на пара за технологичните нужди ще се осъществява чрез два парни котела и когенератор. Основното гориво ще е природният газ. За да бъде доставен по договор с Булгартрансгаз, Инса спирит трябва да изгради газопровод с дължина 377 м, който ще се свърже със съществуващите тръби за газ на Инса ойл.

Произведеният етанол ще се отвежда в стоманени резервоари, от които три са за биоетанол (основен заместител на бензина), 3 за фармацевтичен етанол, един за хранителен етанол и един по-малък за технически алкохол.

Преценката на РИОСВ е, че предвидените в проекта технологии и съоръжения са високоефективни и възможно най-добри по отношение на околната среда и човешкото здраве.

Leave a Comment