НАЗ откри жътвата с пожелания за високи добиви, но браншът смята, че реколтата ще е по-лоша от 2021 г.

Церемониално бе зажъната край с. Боздуганово и ръжта от европейската инициатива „Хляб на мира“

жътва в Боздуганово

С пожелания за здраве и високи добиви на качествена пшеница Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) откри жътвата в старозагорското село Боздуганово при посевите на производителя Пеньо Тодоров. Тази година домакин на най-важната кампания за сектора бе Тракийският съюз на зърнопроизводителите.

Стартът на жътвата бе уважен от земеделския министър в оставка Иван Иванов и заместника му Стефан Бурджев. Гости на церемонията бяха бившите аграрни министри проф. Христо Бозуков и Васил Грудев.

Представители на 20 сдружения на зърнопроизводители, които участват в НАЗ, също бяха на полето, заедно с председателя на УС на асоциацията Костадин Костадинов и изпълнителния директор Наталия Шукадарова.

Заедно с отпразнуване на началото на жътвата на хлебно зърно, НАЗ се включи за 10-ти път в европейската инициатива „Хляб на мира“ със зажънването на ръж – традиционната култура, с която участват 12 държави от Източна и Централна Европа, в това число и България. Бе отслужен и водосвет за успешната жътва в България.

Костадин Костадинов

Костадин Костадинов отбеляза, че по този начин България застава зад идеята за единство и мир на Стария континент, което е въплатено в „Хляб на мира“. Той изрази увереност, че европейската инициатива събира идейно производители от Изтока и Запада. Костадинов заяви, че зърнопроизводителите знаят колко отговорна е работата им за осигуряване на зърнения баланс и пожела на всички колеги лично здраве и добра реколта.

Земеделският министър Иван Иванов каза, че в народните вярвания и традиции жътвата е най-важният момент в земеделския живот. Той посочи, че в последните 5 години има тенденция на задържане на високите средни добиви от пшеница в страната. България е фактор на международните зърнени пазари, а износът на пшеница заема 20% от общия аграрен износ, информира министърът. По данни на областните земеделски дирекции се очаква добра нова реколта. Има достатъчно запаси от миналогодишната жътва, така че хлебното зърно от тазгодишната реколта ще е гарантирано както за вътрешния пазар, така и за износ.

Земеделският министър изброи подпомагането, получено в последните 6 месеца от бранша и от други сектори: 643 млн. лева плащания на площ, 451 млн. лв. – зелени субсидии, 104 млн. лв. преразпределителни и 100 млн. лв. за отстъпка от акциза върху газьол. Тоя заяви още, че се надява с нулевия данък върху хляба цената му да не се повишава. Иван Иванов пожела успешна жътва на зърнопроизводителите.

Стефан Бурджев каза, че намерението на министерството е българското земеделие да е устойчиво и конкурентноспособно – нещо, което зърнопроизводителите вече са постигнали с модернизацията на стопанствата си.

жътва в Боздуганово„Хлябът е нашата храница открай време“, казаха облечените в носии жетварки от пенсионерския клуб „Надежда“ в Боздуганово. След като изпяха жетварска песен за Яна, жените енергично хванаха сърповете и зажънаха пшеницата. После събраха ръкойките, а стопанинът Пеньо Тодоров и други от множеството, в това число и министърът, поставиха пари върху купа, за да може жътвата да е благополучна. „Ако комбайните спрат, ще ви викна“, обеща на жетварките Тодоров.

По-късно Костадин Костадинов и пловдивски зърнопроизводители споделиха, че тази година реколтата няма да е толкова добра като миналогодишната. Причината е в засушавания както в Южна, така и в Северна България. Председателят на НАЗ се оплака, че вносът на украински слънчоглед и ечемик вече е намалил цената на българското производство. Възможно е, ако властта не вземе мерки, това да се случи и с пшеницата.

Очаквайте по-късно днес интервю с Костадин Костадинов

Боздуганово

Leave a Comment