Престъпна група в Петрич е усвоявала земеделски имоти и субсидии

В нея са участвали началникът на общинската земеделска служба и брат му, както и подчинени служители и роднините им

париПри акция на ГДБОП е разбита престъпна група, извършвала злоупотреби с европейски средства по земеделски програми.

Арестувани са общо осем души, сред които началникът на Общинска служба „Земеделие“ в Петрич, служители, техни роднини и приближени лица.

Ръководителят на общинската служба и неговият брат са уличени в усвояване на имоти. Чрез констативни нотариални актове  по обстоятелствена проверка те са придобили имоти с площ над 40 000 декара.

Двама от задържаните са арестувани по време на земеделски семинар в Обзор.

През 2020 година в ГДБОП са придобити данни, че на територията на Петрич функционира организирана престъпна група, която осъществявала престъпна дейност – неправомерно предоставяне и усвояване на субсидии за отглеждане на земеделски култури, пасища, програми за отглеждане на животни.

В хода на проведените мероприятия са извършени 4 броя обиски (претърсване) на лица и претърсване и изземване на 7 броя леки и товарни автомобили, както и претърсване и изземване на 6 адреса на територията на общ. Петрич и общ. Сандански, в това число и помещения на Общинска служба „Земеделие“ – Петрич и земеделска аптека с амбулатория. В хода на провежданите мероприятия са установени и иззети мобилни телефони и СИМ карти; заявления за кандидатстване по оперативни програми за подпомагане на Европейския съюз, договори за наем и покупко – продажба на частни и общински имоти (земеделски площи) и други документи; множество идентификатори за животни (ушни марки).

8-те участници в престъпната група са задържани за 24 часа.

Leave a Comment