Управител на винарска фирма от Пловдив получи присъда заради опит за измама за субсидии

дъбови бъчви, виноЕвропейската прокуратура, оглавявана от Лаура Кьовеши, е постигнала присъда срещу управител на винарска фирма от Пловдив, съобщиха от офиса на европрокуратурата. Управителят, чието име не се посочва, се е споразумял с прокурорите за 1-годишна условна присъда и глоба от 2000 лв.

Тя е за опит за измама, свързана с еврофондове, насочени към насърчаване на износа на вино извън Европейския съюз. Осъденият е представил фалшиви документи при кандидатстване за финансиране, съобщи европрокуратурата. „Бяха предотвратени щети за бюджета на ЕС на стойност почти 400 000 евро. Това е първата присъда по разследване на Европейската прокуратура (ЕППО) в България“, се казва още в съобщението на Европейската прокуратура.

През март 2020 г. винарската компания кандидатствала за 390 452 евро субсидии от ЕС в сектора на виното с цел промоция на вино в трети страни. В случая промотирането е било за пазарите на Русия, Беларус и Виетнам за 2021 и 2022 г.

Управителят е представил според изискванията три независими оферти пред ДФ „Земеделие“. От фонда са установили, че само една от офертите е реална, други две са били подправени и с фалшифицирани подписи. Така фондът е сезирал Върховната касационна прокуратура, а Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство. След като започна дейността си през 2021 г., Европейската прокуратура е поела случая.

Leave a Comment