Директорът на областната дирекция на ДФЗ в Пловдив Йосиф Ячев понесе без вина тежък шамар от медии

От централата на фонда потвърдиха за Агро Пловдив, че Ячев няма отношение към осъдения винопроизводител, обвинен от Европейската прокуратура

Автор: Надя Петрова

Йосиф Ячев

Йосиф Ячев, снимка на Агро Пловдив, която е използвана от други медии, без да посочат авторството на сайта

На 30 юни директорът на областната дирекция на ДФ „Земеделие“ в Пловдив Йосиф Ячев освободи кабинета си и стана главен експерт във фонда в града на тепетата.

На 1 юли някои пловдивски медии откриха връзка (Елементарно, Уотсън) между новината за осъдения управител на винарска фирма от Пловдив, обвинен от Европейската прокуратура ръководена от Лаура Кьовеши, и понижаването на Йосиф Ячев. Именно затова той се сбогувал с поста си, твърдят те. Лошото е, че дори не са го попитали за коментар по телефона.

Когато прочетох новината от Европейската прокуратура, разбрах, че тук имаме само добре свършена работа на фонд „Земеделие“. Защото, А) – именно във фонда са открили фалшификацията, а след тях случаят е поет от прокурорите на Кьовеши.  И Б) – кандидатите по промоционалната мярка  подават документи за кандидатстване в централата на ДФ „Земеделие“ във фонда и никога в областните дирекции.

Днес Йосиф Ячев потвърди пред Агро Пловдив, че през областната дирекция на ДФЗ  не минава нищо, свързано с тази програма. „Ние дори не извършваме проверки по изпълнение на проекта, нито пък ни уведомяват кои фирми от областта са одобрени“, каза той.

Ячев, който работи в областната дирекция на ДФ „Земеделие“ от 2003 г., а от 2009 г. е директор, призна, че е огорчен от публикациите относно „връзката“ между освобождаването му като директор и присъдата на управителят на винарското предприятие. „Бях оклеветен. С лекота и безпринципно името ми бе очернено“, каза Йосиф Ячев.

„Не познавам този управител на винарска изба“, заяви още той.

Служители на ДФ „Земеделие“ в Пловдив разкриха, че почти всички директори на областни дирекции на ДФЗ вече са освободени от постовете си. Причините са чисто политически: назначените при управлението на ГЕРБ трябва да бъдат освободени. Смяната тече от няколко месеца и вече са останали само четири директора, поели постовете си преди 2021 г., от общо 28 директора на областни дирекции.

От Агро Пловдив отправихме запитване към централната дирекция на ДФ „Земеделие“ дали Йосиф Ячев има някаква връзка с осъдения управител на винарска изба в Пловдив.

Много бързо получихме следния отговор:

Г-н Йосиф Ячев няма отношение към обявения от Европейската прокуратура случай с осъден винопроизводител от Пловдивско.

Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България се администрира от Централно управление на ДФЗ.“

 

Leave a Comment