МЗм съдейства на производители да реализират продукция в търговските вериги

Ще продължим да помагаме в тази посока, заяви заместник-министър на земеделието Момчил Неков

1-04-07-22Министерството на земеделието оказва съдействие след запитвания от търговски вериги за връзка с български производители на плодове и зеленчуци. Това коментираха участниците в среща между представители на Министерството на земеделието и браншови организации. Това се случва, след като в предходни срещи от земеделското ведомство предложиха на търговските вериги да им предоставят подробна информация за сезонното производство на плодове и зеленчуци в страната по региони. Институцията вече е предоставила контакти на български производители на дини и зеле от област Варна след съответното запитване. „Ще продължим да оказваме съдействие в тази посока, за да помогнем на българските производители на плодове и зеленчуци“, заяви заместник-министърът на земеделието Момчил Неков.

С цел повишаване на консумацията на български пресни плодове и зеленчуци представители на Министерството на земеделието и неправителствените организации обсъдиха още възможността за въвеждане на доброволни браншови стандарти, които защитават и промотират родните свежи и регионални продукти. „Това предложение идва в отговор на необходимостта да стимулираме както късите вериги за доставка, така и здравословен модел на хранене. Късите вериги гарантират, че потребителите ще консумират пресни плодове и зеленчуци, произведени в техния регион, което е в техен интерес, а също помага на местните производители“, заяви още Момчил Неков. Той посочи, че при къси вериги на доставка се намаляват и емисиите при транспорта на плодовете и зеленчуците.В хода на дискусията бе решено представителите на браншовите организации да запознаят членовете си с предложенията и да върнат своите становища.

На срещата бяха обсъдени и действия по Националната програма за предотвратяване и намаляване на загубата на храни 2021 – 2026 г., включително необходимостта да се организира информационна кампания сред потребителите за правилното съхранение на хранителните продукти. Заместник-министър Момчил Неков предложи кампанията да се проведе със съдействието на търговските вериги, като коментира, че намалената загуба на храни означава спестени средства за потребителите.

Участниците в срещата обсъдиха и добрите практики при взаимодействието между производителите на земеделски продукти и търговските вериги, както и стимулите, които ще улеснят земеделските производители да се сдружават.

Leave a Comment