За трети месец ООН отчете спад на глобалните цени на храните и годишен ръст с 23%

Най-много са поевтинели растителните масла

храниРим – Глобалните цени на храните продължиха лекия си спад за трети пореден месец през юни, според данни, публикувани днес от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

Индексът на цените на храните на ФАО е средно 154,2 пункта през юни 2022 г., което е спад от 2,3 процента спрямо май. В същото време стойността на този индекс, който позволява да се следят месечните колебания в световните цени на най-популярните хранителни продукти, се оказа с 23,1 процента по-висока от юни 2021 г.

Спадът през юни се обяснява с негативната динамика на световните цени на растителните масла, зърнените храни и захарта, докато млечните продукти и месото са поскъпнали.

Индекси по групи

Индексът на цените на зърнените храни на ФАО достигна средно 166,3 пункта през юни, което е спад от 4,1 процента спрямо май, но ръст от 27,6 процента спрямо юни 2021 г. Световните цени на пшеницата през юни паднаха с 5,7%, но все пак с 48,5 % по-високи от миналогодишната цифра. Причините за спада през юни са в сезонното увеличение на обема на наличното зърно от нови култури в Северното полукълбо, благоприятните условия за отглеждане на пшеница в редица големи страни производителки и очакваното увеличение на производството в Руската федерация. Световните цени на фуражното зърно също паднаха с 4,1%, но все още бяха с 18,4% по-високи от нивото от предходната година. Световните цени на царевицата се понижиха с 3,5  проценти месечно, водени от сезонните увеличения на наличността на зърно в Аржентина и Бразилия и благоприятните условия за отглеждане на културата в Съединените американски щати.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО е средно 211,8 пункта през юни, което е спад от 7,6% спрямо май. Световните цени на палмовото масло отбелязаха спад на фона на сезонно увеличение на производството в основните страни производителки и прогнозирано увеличение на доставките от Индонезия. В същото време световните цени на слънчогледовото и соевото масло се понижиха в резултат на намаленото търсене от световните вносители на фона на нарастващите разходи.

Индексът на цените на захарта на ФАО е средно 117,3 пункта през юни, което е спад от 2,6 процента спрямо май. Спадът продължава за втори пореден месец, повлиян от положителните прогнози за запасите от захар в света, в резултат на което този индекс достигна най-ниското си ниво от февруари. Глобалното забавяне на икономическия растеж се отрази и върху търсенето и цените на захарта на световните пазари.

„Въпреки факта, че през юни индексът на цените на храните на ФАО продължи да намалява за трети пореден месец, стойността му остава близо до рекордното ниво, регистрирано през март тази година“, каза главният икономист на ФАО Максимо Тореро Кълън.

Индексът на цените на месото на ФАО достигна средно рекордно високо ниво от 124,7 през юни, което е с 1,7% повече от май и 12,7% от юни 2021 г. Световните цени на месото от всякакъв вид се повишиха, но цените на птичето месо се повишиха повече от останалите, до рекордни нива, тъй като предлагането на световния пазар все още е ограничено поради войната в Украйна и огнища на птичи грип в Северното полукълбо.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО е средно 149,8 пункта през юни, което е ръст от 4,1 процента спрямо май и 24,9 процента спрямо юни 2021 г. Всички видове млечни продукти поскъпнаха през юни. Най-много се повишиха цените на сиренето, основно в резултат на рязкото увеличение на търсенето от страна на вносителите на спот доставки на фона на опасенията за недостиг на сирене до края на годината. Световните цени на млякото на прах се покачиха под влияние на силното търсене на внос и ограниченото, както и преди, предлагане.

ФАО увеличи прогнозата за световното производство на зърнени култури 

Според новата „Кратка информация за предлагането и търсенето на зърнени култури“, която също беше публикувана днес, през юли ФАО увеличи прогнозата си за световното производство на зърнени култури през 2022 г. със 7 милиона тона спрямо прогнозата, направена месец по-рано: реколтата се очаква да достигне 2792 милиона тона. Това е с 0,6 процента под нивото от 2021 г.

Увеличението на прогнозата спрямо предходния месец се дължи основно на увеличение от 6,4 милиона тона в прогнозата за груби зърна, чието производство се очаква да бъде 1501 милиона тона през 2022 г., което е с 0,5 на сто по-ниско от 2021 г.

Прогнозата за световното потребление на зърнени култури през сезон 2022-2023 също се повишава с 9,2 милиона тона до 2797 милиона тона, което обаче е с 1,7 милиона тона (0,1 процента) под нивото от сезон 2021-2022; Това се дължи преди всичко на очакваното намаляване на потреблението на зърно за фураж.

В сравнение с преди месец текущата прогноза на ФАО за глобалните запаси от зърно в края на сезона през 2023 г. е повишена със 7,6 милиона тона до 854 милиона тона, което е спад от 0,6 процента (5,0 милиона тона) от предходното ниво на годината. С този темп съотношението на запасите от зърно към потреблението му в света ще намалее от 30,7 процента през сезон 2021-2022 до 29,8 процента през сезон 2022-2023. 

Текущата прогноза на ФАО за световната търговия със зърно през сезон 2022-2023 г. е 468 милиона тона, с 4,8 милиона тона повече от преди месец; това обаче е най-ниската стойност от три години, 11,4 милиона тона (2,4 процента) под нивото от сезон 2021-2022. Като се има предвид общият спад на обемите през сезон 2022-2023 г. (юли-юни), се очаква в сравнение със сезон 2021-2022 г. търговията с груби зърна да намалее с 4,1 процента (9,5 милиона тона), главно поради прекъсвания в доставките на ечемик и царевица по време на войната в Украйна.

Leave a Comment