Указания на аграрния министър за регистрирането на договори за ползване на земи променят закон

Въпреки че в ЗСПЗЗ е записано как се процедира при установяване на повече от един договор за един и същ парцел, указанията създават друг ред

земяУказания на земеделския министър към общинските служби „Земеделие“ за прилагане на чл. 37б и чл. 37в от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), както и Правилника към него, сериозно притесни производителите. Указанията се коментираха и в парламентарната земеделска комисия миналата седмица. Тогава председателят Пламен Абровски ги нарече „дерогация“ на закона, а министър Иван Иванов отказа да приеме този етикет. Указанията са публикувани на страницата на аграрното министерство на 6 юли.

Повод за спора между министъра и парламентарния земеделски шеф стана точка 3 от Указанията. Според нея ако при регистрирането на представените договори между собственици и ползватели общинската земеделска служба установи повече от едно правно основание за ползване на един и същ имот, за който е посочено в декларациите или заявлението, че ще се обработва в реални граници, то службата следва да уведоми съответните лица за спора.

Въпросът кой от представените договори за един и същ имот е действителен за съответната стопанска година, както и кой от представените от съсобствениците правни основания за ползване на имота е с приоритет, е извън компетенциите на общинската служба „Земеделие“, на областната земеделска дирекция и дори на земеделския министър, пише в Указанията. Според тях спорът трябва да се прехвърли към собствениците и да се реши от самите тях. Ако това не се случи, те трябва да се обърнат към съда.

Според Пламен Абровски казусът с два или повече договори за ползване на земеделска земя е решен в чл. 37б, ал.6. Там е записано, че „Когато за един и същ имот са представени за регистриране повече от един договор за наем или за аренда на земеделска земя, в общинската служба по земеделие се регистрира: 1) договорът, вписан в службата по вписвания с най-ранна дата; 2) вписаният договор – при представяне за регистриране на вписан и невписан договор.“

Депутатът от ПП Марин Шишев също се обяви против този текст от Указанията. Той посочи, че вече 6 години „това вкарва всички в хаос“. Текстът „ще задръсти съдилищата“ и земеделците ще изпуснат срока за споразуменията. „Махнете тази забележка“, препоръча Шишев на земеделския министър. Министърът очевидно не бе съгласен с препоръката.

Припомняме, че в началото на годината бе внесен Законопроект за промени в ЗСПЗЗ. Зърнопроизводителите възразиха срещу намерението на вносителите да отпадне ал. 6 от чл. 37б.

Пловдивският Съюз на зърнопроизводителите предупреждава, че промените в ЗСПЗЗ ще внесат хаос и нови проблеми

Заради множество възражения законопроектът бе оттеглен. С Указанията на министър Иван Иванов обаче на практика ал.6 отпада без да има официална промяна на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Leave a Comment