Разпределянето на парите за земеделие по Плана за възстановяване и устойчивост минава през МФ

цифровизация, иновацииВицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите е главният разпределител и контрольор на средствата, заедно с ръководителите на ведомствата и организациите, които България ще получи по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Това е записано в обнародваното днес, 12 юли, Постановление № 157 от 7 юли за определяне на органите и структурите, отговорни за изпълнението на ПВУ и на техните основни функции.

Както е известно, според плана за земеделието са определени 986,1 млн. лева. Те са по темата „Зелена България“, в която е и подтемата „Устойчиво селско стопанство“. В нея има три акцента: Актуализиране на стратегическата рамка на аграрния сектор (реформа); Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство (инвестиции); Дигитализация на процесите от фермата до трапезата (инвестиции).

Фондът за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство касае пряко земеделските стопани.

Индикативните разчети за разходите във Фонда възлизат на общо 986.1 милиона лева. От тях 457.3 милиона лева за сметка на Механизма за възстановяване и устойчивост (ЕС) и 528.8 милиона лева са национално съфинансиране. В националното съфинансиране по-голямата част се пада на частното съфинансиране (от земеделски стопани), което е 437.4 милиона лева.

ПВУ осигурява на земеделието 986 млн. лв., от които 437 млн. ще са частно съфинансиране

Документите по инвестициите в областта на земеделието, развитието на селските райони, горското и ловното стопанство и рибарството се съгласуват за съответствие с приложимите правила за държавните помощи с министъра на земеделието. Съгласуването се осъществява в съответствие със Закона за държавните помощи, пише в чл. 7 на постановлението.

Крайните получатели на средствата по ПВУ за земеделието по направление Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство са Министерството на земеделието и ДФ „Земеделие“.

Те сключват договорите за изпълнение на инвестициите, осъществяват контрол, осигуряват одитна следа, счетоводна отчетност за разходите и плащанията и т.н. За осигуряването на дейностите по управление и изпълнение на оперативните споразумения ръководителите на ведомствата могат да наемат лица на срочни трудови договори извън утвърдената численост на персонала, ако възнагражденията им са допустими за финансиране изцяло по Механизма за възстановяване и устойчивост.

Leave a Comment