Митничари хванаха три отделни пратки с общо 485 кг нелегални инсектициди, идващи от Турция

В три поредни дни през юли българи се опитват да внесат пестициди, чиито активни вещества вероятно са забранени в държавите от ЕС

биологична растителна защита - биоконтрол485 кг нелегални препарати за растителна защита задържаха митническите служители на митническия пункт (МП) в Лесово в три поредни дни – 7-ми, 8-ми и 9-ти юли. Недекларираните пестициди са открити при митнически проверки на превозни средства с българска регистрация, влизащи в страната от Турция, съобщиха от пресцентъра на Агенцията „Митници„.

Цялото количество от контрабандата съдържа три различни инсектицида.

Неслучайно специалистите по растителна защита наричат 2022 г. годината на насекомите. От пролетта насам те са основните вредители при есенниците, полските култури, трайните насаждения и зеленчуците. Със забраната от страна на Европейската комисия на ползвани години наред активни вещества на инсектициди, на пазара останаха продукти с по-меко въздействие, с които фермерите не получават желания ефект.

Първият случай на опит за нелегален внос е на 7 юли на МП-Лесово. В лек автомобил управляван от българин и с българска регистрация, идващ от Турция, при извършване на митническа проверка инспекторите откриват в багажното отделение на колата 380 пакета (по 1 кг) препарат за растителна защита, всички с надписи MOSPLATE 20 SP. Според първоначалната експертиза от вещо лице препаратът е концентриран инсектицид с обща стойност близо 100 000 лева. Преди това шофьорът е заявил, че няма нищо за деклариране. По случая е образувано досъдебно производство.

Други 15 кг контрабанден препарат за растителна защита са открити от митническите служители в пътнически микробус, също с българска регистрация. Превозното средство е пристигнало на МП-Лесово на 8 юли на път от Турция за България. В зоната за митнически контрол шофьорът и пътниците са заявили, че нямат нищо за деклариране. При последвалата проверка митническите служители откриват под задната седалка 15 пакета (по 1 кг) препарат за растителна защита с надписи EFFORE 20 SP. Установено е, че контрабандният инсектицид е собственост на шофьора на микробуса – български гражданин. Съставен му е акт за нарушение на Закона за митниците.

Още 90 кг контрабанден препарат за раститeлна защита в пакети по 1 кг с надписи FERBIS NO-FLY 20SP е открит при митническа проверка в кабината на товарен автомобил с българска регистрация, влизащ в България от Турция на 9 юли. Срещу шофьора, български гражданин, също е съставен акт за установеното административно нарушение.

Общо 6766,2 литра и 1200,6 кг препарати за растителна защита са задържани от служителите на Агенцията „Митници“ само за първите шест месеца на годината. Установени са 77 нарушения.

Leave a Comment