България потребява 6 пъти по-малко пестициди от Нидерландия и е на дъното в класацията на ЕС

Според комисар Войчеховски не е справедливо процентът на намаление на химическите продукти да е еднакъв за всички страни

Януш ВойчеховскиНеобходимо е да има справедлив подход към важни въпроси като намаляване пестицидите с 50% до 2030 г.  „Страните, които използват много малко пестициди, не могат да бъдат принудени да намалят още повече, защото те вече използват малко. А това е голяма група държави, предимно от Централна и Източна Европа.“ Това заявява еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски в интервю на Радослав Ивански, главен редактор на полското издание Farmer, излъчено днес.

Към интервюто е приложена и разбираема за българите таблица за потреблението на пестициди в 20 държави в ЕС, съставена през 2020 г. от института в Познан. От нея се вижда, бе България е на дъното с годишно потребление на активни вещества 1,5 кг на хектар. Най-отгоре в таблицата е Нидерландия с 8,8 кг/ха, на 5-то място е Италия с 5,2 кг, Гърция е с 3,5 кг, Румъния липсва. Средното потребление за ЕС е около 3 кг/ха.

употреба на пестициди в държави от ЕС

На 22 юни ЕК публикува проект на регламент, който допълнително затяга употребата на пестициди.

ЕК е готова с нов регламент за намаляване на пестицидите. Интегрираното производство става задължително!

Според Януш Войчеховски заради еднаквото процентно намаляване на употребата на химически продукти ще има спор, защото има много големи разминавания в отделните страни по този въпрос.

„Този подход е съмнителен. Това ще бъде обсъдено, защото документът все още е проект на Комисията“, казва Войчеховски.

Тези съмнения ще бъдат оценени от Съвета, тъй като промените трябва да бъдат одобрени от държавите-членки и Европейския парламент. Окончателното решение ще е в ръцете на Европейския съвет.

 

Leave a Comment