Дървата за огрев стигат до клиент за 65 до 115 лв./куб., ако са закупени от държавен склад

Разпоредил съм проверка на складовете с украинско зърно, каза земеделският министър Иван Иванов

Иван ИвановЗаявките на населението за закупуване на дърва за огрев са с над 25% повече в сравнение с миналата година. Това заяви пред бТВ снощи земеделският министър в оставка Иван Иванов. Той подозира спекулации при изготвянето на списъците със заявки от местно население, които се изготвят от кметовете. Например във Велико Търново, откъдето досега не е имало заявки, е подаден списък за 1200 клиенти. През първите 6 месеца са осигурени дърва за огрев на 47 хил. домакинства, докато за същия период миналата година те са били 37 хиляди. Почти 200 хил. куб. метра повече дървесина е доставена чрез директни продажби от държавните горски и ловни стопанства.

Министърът на земеделието припомни, че има три варианта за закупуване на дървесина от държавните предприятия:
– продажби от временен горски склад (сечище) на цени между 39 лева и 68 лева без ДДС;
– от централни складове до големи населени места на цени от 60 до 85 лв. без ДДС за пр. куб. м без включен транспорт до краен клиент;
– с транспорт до краен клиент на цени от 65 лв. до 115 лв. без ДДС.

Иван Иванов предупреди, че все още в много населени места кметовете не са подали списъците с правоимащи лица.

Земеделският министър съобщи още, че заплатите на работещите в Селскостопанската академия (ССА) се увеличават с 5,5 млн. лв. с взетото вчера решение на Министерския съвет.

По темата за вноса на зърно от Украйна министър Иван Иванов посочи, че с решение на Европейската комисия то е освободено от мито и фитосанитарен контрол. „След официален сигнал от Националната асоциация на зърнопроизводителите съм разпоредил проверка на посочените от организацията места за съхранение“, заяви министърът.

„Всички взети проби ще бъдат стриктно проверени, резултатите ще бъдат публични, и ако има разминаване в изискванията по българските стандарти, ще бъдат предприети мерки“, беше категоричен министър Иванов.

Земеделският министър съобщи още, че през втората половина на годината земеделските стопани ще получат допълнително подпомагане в общ размер от 600 млн. лв. „Летвата е вдигната високо, вече сме стигнали с държавни средства до това, което се случва в Европа като подпомагане на земеделските производители“, коментира министър Иванов.

Запитан каква е позицията на БСП, ако им бъде връчен третият мандат, министър Иванов каза, че решението на Националния съвет е да се положат усилия третият мандат да бъде реализиран. „Влизането в изборна процедура ще хвърли в хаос държавата“, предупреди министър Иванов.

Той конкретизира, че изборите ще затруднят много финалното договаряне на Стратегическия план, по който за земеделските производители са предвидени 16 млрд. лв. за периода 2023 – 2027 г., както и приемането на законодателни промени във връзка със старта на този план.

 

Leave a Comment