Няма субсидии за опазване на самозалесили се земи, въпреки те растат ежегодно с 16 хил. хектара

Самозалесилите се територии от ДПФ ще бъдат включени като горски

незаконна сечПоземлените имоти от държавния поземлен фонд (ДПФ), които са се самозалесили, не са отразени като земеделски земи в кадастралната карта и регистри и в картата на възстановената собственост и това затруднява пълноценното им стопанисване и управление. Затова след няколко работни срещи през 2021-а и 2022 г., последвалите предложения и одобрен от земеделския министър Доклад №93-1367/11.03.2022 г., е изготвен проект на указания по прилагане на Закона за горите и промяна на предназначението на самозалесилите се площи от земеделски в горски територии. В момента тече съгласувателна процедура.

Това отговоря земеделският министър Иван Иванов на въпрос от група народни представители. В него се предлага в Стратегическия план за земеделие и селски райони да се въведе нова горска мярка, която да стимулира дейности по опазване на самозалесилите се земеделски земи и тяхното доброволно прехвърляне от земеделски в горски територии.

Във въпроса на депутатите се посочва, че ежегодно самозалесилите се площи се увеличават с 16 000 хектара и ако през 2007 г. са заемали 73 000 хектара, към 2019 г. вече са 115 000 хектара.

Министър Иванов заявява още, че интервенциите, които ще се прилагат съгласно Стратегическия план са съобразени с екологичните изисквания за съответната територия. „Директните плащания са приложими само за земеделски земи, които включват обработваеми земи, трайни насаждения и постоянно затревени площи.“

Той цитира и Регламент 2021/2115, който дефинира постоянно затревените площи като земя, която е използвана за отглеждане на трева или други тревни фуражи, естествено растящи (саморазсадени) или чрез култивиране (изкуствено засети), която не е била включена в сеитбооборота на стопанството в продължение на 5 или повече години, както и, ако страните членки решат това, не е била разоравана, обработвана или засявана отново с различни тревни видове или други тревни фуражи в продължение на 5 или повече години. Тя може да включва други видове като храсти или дървета, източници на фураж за животните, при условие, че преобладават тревите или други тревни фуражи.

В Стратегическия план не е предвидена интервенция за опазване на самозалесилите се земеделски земи, тъй като такъв проблем не е отразен в SWOT анализа, нито е повдигнат за разглеждане на заседанията на Тематичните работни групи.

Leave a Comment