Министър Иванов обяви, че са започнали проверки за качеството на украинското зърно у нас

Той очаква реколтата от пшеница да е над 6 млн. тона

Иван ИвановМинистърът на земеделието Иван Иванов съобщи, че са започнали проверки за качеството на внесеното у нас зърно от Украйна. Той присъства днес на закриването на жътвата в с. Козарево, област Ямбол, съобщи БТА.

Лабораторните анализи на украинското зърно ще са готови идната седмица. В проверката са включени специалисти от БАБХ и областните земеделски дирекции.

„Нашата задача е единствено да гарантираме, че това, което е влязло, защото аз не мисля, че големи количества са влезли на територията на България, е безопасно за потребителите. Европейският съюз положи максимални усилия наличното количество зърно от Украйна да бъде изнесено, защото други страни-членки имат страхотни проблеми в посока продоволствената сигурност“, каза Иванов.

Министърът в оставка очаква тазгодишната реколта да не е по-лоша от реколтата през 2021 г. Според него производството на пшеница ще надхвърли 6 млн. тона. Голяма част от зърното ще се изнесе.

Относно въведената нулева ДДС ставка за хлебните изделия и брашното, земеделският министър в оставка заяви, че мярката вече дава резултат. „Това, че има в момента конкуренция между търговци и производители, ще даде отражение върху цената на хляба, но държавата е направила, каквото е необходимо в тази ситуация. И ще продължаваме да правим, за да гарантираме ниската цена на хляба и съответно неговото качество“, каза Иванов.

Leave a Comment