Пазарът на ниви най-активен сред имотния стрес

Средните цени са 500-600 лв./дка. Основните купувачи са арендаторите

Генчо Дечев, брокерГенчо Дечев, собственик на агенция за недвижими имоти „Гидас“ пред АгроПловдив.БГ

– Г-н Дечев, брокерите се оплакват, че кризата и протестите са приспали имотния пазар. Има ли все пак изключение?

– Така е, пазарът на недвижими имоти е в стрес – ако има някакви сделки, те са редки. Но сред всеобщото вцепеняване има едно изключение и това е пазарът на земеделски земи. Той е активен. Не му влияе нищо. Това е най-ликвидният пазар в момента.

– Какво се търси?

– Купувачите се интересуват офертите да отговарят на четири условия. Първо, земята да е комасирана. Под „комасирана“ в Пловдивско наричаме от 10 декара нагоре. Второ – имотът да е нива, т.е.  да няма трайни насаждения върху него. Трето – земята да не е ерозирала. И четвърто – да е поливна.

– А кои са купувачите?

– Земята се търси най-вече от селскостопански производители, от арендатори. Тези, които са имали добри години, реколти и пазар, и имат спестени пари, ги влагат в ниви. Има и фирми-посредници. Такива, които изкупуват земи, комасират ги, продават ги и печелят. Дори се срещат и чужденци, които се занимават с това. Сещам се за кипърска фирма, която е изключително активна в общините около Пловдив.

– Какво казвате на собственик на 2-3-5 декара земеделска земя, който иска да я продава?

– Съветвам го да се въоръжи с търпение. Обикновено малките площи имат труден пазар. Една такава оферта може да чака месеци наред. Докато предложения за 10-20 декара веднага срещат интерес.

– Какви са цените на земите в момента?

– Най-често са между 500 и 600 лева. Но пък, ако говорим за комасирана, плодородна и при поливни условия земя, се стига и до 1200 лева за декар. Наскоро имаше такава сделка за ниви в землището на Брестовица. Продадоха се 18 декара за 1200 лева/декар. Информиран съм, че във Воисил например се продават 200 декара за по 2000 лева. Но, вероятно цената е неприемливо висока и затова от доста време няма сделка, нищо че имотът е комасиран.

– Къде са най-евтините земи?

– Там където почвата е ерозирала. В Средна гора има такива. Затова и в района на Брезово и Раковски цените са най-ниски – падат до 300 лева. Евтина е и земята в някои землища на Асеновградско. Не съм специалист по качество на почвите, но ми се струва, че най-плодородните земи са в района на Съединение. Видял съм в документи, че там има и трета категория земя.

– Казахте, че трайните насаждения не се търсят. Защо?

– Не знам. Може би, защото е икономически неизгодно да отглеждат плодове или грозде. Знаете, че субсидиите у нас са за декар, а при трайните насаждения има доста повече разходи отколкото при отглеждане на зърнено-житни култури. Търсенето е слабо, но цените пък не са ниски. Ето сега има оферта за 30-годишно лозе с винени сортове при цена 1200 лева за декар.

Leave a Comment