Обнародвано е увеличението на бюджета на Селскостопанска академия с 5,5 млн. лв.

Проф. Мартин Банов

Проф. Мартин Банов

Допълнителният трансфер от 5,5 млн. лв. от националния бюджет към бюджета на Министерството на земеделието, а оттам към Селскостопанска академия, вече е възможен. Днес бе обнародвано в бр. 56 на „Държавен вестник“ Постановление №176, което влиза в сила веднага.

Припомняме, че в първия вариант на актуализацията на бюджета за 2022 г. Селскостопанска академия получаваше допълнителни 774 000 лева. Сумата бе незначителна на фона на увеличенията в размер на 20 млн. лв. предвидени за БАН и за държавните висши училища.
Председателят на академията проф. Мартин Банов се срещна с депутати от бюджетната комисия, където мотивира искането за допълнителни 5,5 млн. лв. Той заяви, че на минимална работна заплата в ССА са 683 служители, което е 37% от общия състав. Учените изследователи в ССА получават с 40% по-ниско трудово възнаграждение в сравнение с колегите им във ВУЗ, което прави почти невъзможно привличането на млади научни кадри в академията, посочи той.  И поиска допълнителен бюджет от 5,5 млн. лв.

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 176 ОТ 14 ЮЛИ 2022 Г.

за одобряване на допълнителни трансфери за Селскостопанската академия за 2022 г. чрез бюджета на Министерството на земеделието

Чл. 1. (1) Одобрява допълнителни трансфери в размер на 5 500 000 лв. чрез бюджета на Министерството на земеделието за 2022 г. за Селскостопанската академия за увеличение на трудовите възнаграждения на работещите в Селскостопанската академия за изпълнение на научно-приложната, иновативната и образователната дейност в областта на земеделието и храните.
(2) Средствата по ал. 1 да се осигурят за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за 2022 г. за изпълнение на политики по чл. 1, ал. 5, т. 1.3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г.
Чл. 2. Министърът на земеделието да извърши съответните промени по бюджета на Министерството на земеделието за 2022 г. и да уведоми министъра на финансите.
Чл. 3. Министърът на финансите да извърши произтичащите от чл. 1 промени по централния бюджет за 2022 г.
Заключителни разпоредби
§ 1. Постановлението се приема на основание чл. 109, ал. 3 от Закона за публичните финанси и чл. 1, ал. 5, т. 1.3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г.
§ 2. Изпълнението на постановлението се възлага на министъра на земеделието и на председателя на Селскостопанската академия.
§ 3. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“.

 

Leave a Comment