Прогноза за средни изкупни цени на оранжерийни култури: Домати – 1,80 лв./кг, краставици – 1,90 лв.

Полският пипер ще се изкупува за 1,10 лв./кг

розови домати, тържище родопи 95Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) увеличава с между 15-20% прогнозите за средните изкупни цени на наблюдаваните зеленчуци за 2022 г.

Цената за полски домати на открито се оценява да е около 0,84 лв/кг, а за оранжерийно производство – 1,80 лв/кг.

При оранжерийните краставици средните изкупни цени се предвижда да са 1,90 лв./кг и 1,05 лв/кг за полско производство.

При пипера, изкупните цени за 2022 г. могат да достигнат 1,10 лв/кг.

Актуални новини за зеленчукопроизводството

Глобалният пазар на домати тази година достига екстремни стойности заради енергийната криза, вирусът ToBRV и лошото време.

Страните, които практикуват изкуствено осветление, се очаква да ограничават неговото използване по информация на Hortidaily. Испания свива производството си с 25%, а в Италия разходите са с 55% нагоре, което вещае по-слабо предлагане и увеличаване на вноса. Цените могат обаче и да не нараснат ако ограниченията за внос в ЕС бъдат облекчени.

Нарастват световните опасения, че “Зелената сделка” на ЕС ще доведе до увеличаване цените на храните и оттам ще се увеличи броя на населението, което страда от недохранване.

Стремежа на ЕС да повиши качеството на хранене може да сблъска с обратните резултати, където именно зеленчуците и плодовете ще станат по-недостъпни на потребителите.

Пазарна и маркетинг информация 

Цените на домати в ЕС отбелязват осезаем сезонен спад в последните два месеца, като са 1,41 евро/кг през май и 1,31 евро/кг през юни. Тези цени са с около 35% над средните за последните 5 години и до края на лятото се очаква да останат в диапазона 1,40-1,60 евро/кг.

Цените на едро на доматите в Турция падат до обичайните си равнища за този сезон и за червени кръгли домати са 0,27 US$/кг в края на юни.

Цените на сладкия пипер в ЕС едва в последните седмици тръгнаха надолу. Цените на зеления пипер в ЕС са 1,25 евро/кг, а червеният пипер в Испания по данни на Agro Pizarra в края на юни слязоха до 1,55 евро/кг. През юли цените ще останат в диапазона 1,20 – 1,30 евро/кг.

Цените на едро на зеления пипер в Турция през юни паднаха до 0,27 US$/кг, а през м.юли се очаква да се покачат заради нарасналото търсене до 0,35 – 0,40 US$/кг.

Цените на едро на краставици в Турция в края на юни продължиха понижението и са около 0,25 US$/кг от 0,40 US$/кг преди месец.

На европейския пазар цените в Испания възстановяват позиции, след като през май паднаха до 0,35 евро/кг, а в края на юни стигнаха 0,75 евро/кг. Цените на едро до края на лятото в ЕС се очаква да останат средно в диапазона 0,60 – 0,80 евро/кг, което е с около 30% над миналогодишните цени.

Leave a Comment