И област Пловдив въвежда противоепидемични мерки от 22 юли

Налага се носене на маски в автобуси и при посещения в болници, аптеки и дрогерии. Фирмите трябва да възстановят дистанционната работа, ако е възможно

маска, коронавирус, заразаСъс заповед на областния управител на Пловдив Йордан Иванов от утре, 22 юли 2022 г., се въвеждат временни противоепидемични мерки заради нарастващите случаи на заразени с Ковид-19.

Въвежда се защитна маска за лице за всички, които се намират в лечебни заведения, аптеки, оптики и дрогерии, в обекти за предоставяне на социални услуги за деца и възрастни, в обществения градски транспорт.

Всички работодатели се призовават да извършват редовно проветряване и дезинфекция на работните помещения и да инструктират персонала за спазване на елементарна хигиена. При възможност работодателите трябва да създадат организация за дистанционна работа.

Заведенията трябва да осигурят дистанция от 1,5 метра между посетителите.

Към детските заведения изискванията са да се осигури сутрешен филтър, така че да не се допускат деца със симптоми на Ковид-19 и други остри заразни болести.

По данни на Регионалната здравна инспекция (РЗИ-Пловдив) установените положителни случаи на Ковид-19 в Пловдив и областта за периода от 15 юли до 21 юли са 714. Броят на заразените спрямо предходния 7-дневен период е нараснал с 252 души, когато заразените за седмицата бяха 462 човека. Забелязват се възходящи нива при 14-дневната заболеваемост при възрастни, като те са достигнали 177,40‰ на 100 000 души население.

Отбелязан е и ръст в нивата на 14-дневната заболеваемост във възрастовата група от 0 до 18 години, като са достигнати нива до 73‰ на 100 000, сравнено с предходния 7-дневен период, когато те бяха  42 ‰ на 100 000.

За пръв път от месец насам се забелязват възходящи нива и при хоспитализираните пациенти. Интубирани за периода отново няма. За разглеждания период битката с болестта е загубил един пациент, който е бил с множество придружаващи заболявания и без проведена имунизация срещу Ковид-19.

За разглежданата седмица са установени 10 нови случая на заболели сред медицинския персонал в областта. В три детски заведения са регистрирани 3 случая на заболели.

Към днешна дата – според Националната информационна система – потвърдените случаи в Пловдив област са 106 276, починалите са 4781 души от началото на пандемията. Ваксинирани на територията на областта са 199 023.

 

 

 

Leave a Comment