Агрометеорология: Започват 7 сухи и горещи дни с температури 36-40ºС

Прогноза за периода 22-27 юли 2022 г. 

Драгомир Атанасов, агрометеоролог при НИМХ

суша, жегаПрез второто десетдневие на юли над полските райони от страната не бяха регистрирани валежи със стопанско значение. Това задълбочи дефицита на почвените влагозапаси в еднометровия слой в Западна и Южна централна България.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от горещо и сухо време. Наднормените температури с максимални стойности над 35ºС, на места достигащи и надвишаващи 40ºС, ще нарушат нормалното протичане на физиологичните процеси и ще доведат до скъсяване на междуфазните периоди при земеделските култури.

През периода при царевицата, в зависимост от продължителността на вегетационния период при отделните хибриди ще се наблюдават фазите изметляване, цъфтеж, изсвиляване, формиране на зърното, а на отделни места в Дунавската равнина и млечна зрялост (агростанции Кнежа, Новачене и Силистра). При слънчогледа ще протичат цъфтеж, формиране и наливане на семената. Горещото и сухо време през периода ще налага прилагането на повишени поливни норми при зеленчуковите култури и царевицата.

През периода на много места в полските райони отсъствието на влага в орния слой ще възпрепятства и отложи качественото провеждане на сезонните почвообработки.

При трайните насаждения и зеленчуковите култури продължават растителнозащитните пръскания срещу болести и вредители – срещу оидиум и гроздовия молец по лозата, срещу брашнеста мана, плодови червеи и акари при овощните видове, срещу брашнеста мана и акари по зеленчуковите култури. При извеждане на химическата борба да се прилагат продукти с кратък карантитен срок през хладните часове от деня.

Leave a Comment