С проектонаредба отхлабват изискване към отопляеми оранжерии за получаване на извънредна помощ

Агроном Радка Петкова в оранжерията в с. Ръжево КонареПроект на Наредба, която допълва наскоро публикуваната Наредба № 1 от 2022 г. за условията и реда за предоставяне на извънредна финансова помощ на земеделските стопани от определени сектори, е качена за обществено обсъждане до 8 август на страницата на земеделското министерство (виж ТУК).

Допълнението е по изрично настояване на председателя на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) Йордан Кръстанов. От името на асоциацията Кръстанов заяви миналата седмица на среща с министъра, че условието пред оранжерийните производители, които отопляват съоръженията, да предоставят при кандидатстване одобрен инвестиционен проект (за котелна инсталация – б.р.) в съответствие с изискванията на Закона за устройство на територията за оранжериите, е в голяма степен неизпълнимо.

Министърът в оставка Иван Иванов се съобрази с мотивите на бранша, което доведе до публикуваната вчера проектонаредба.

Допълнението е в чл. 9, ал. 2, точка 3 и гласи следното:

УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ПОДАВАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ИЗВЪНРЕДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ
Чл. 9. (2) В сроковете, определени със заповедта по ал. 1, земеделските стопани по чл. 5 подават заявление по образец, утвърден от изпълнителния директор на ДФЗ, в областните дирекции на ДФЗ, отдел „Прилагане на схемите и мерките за подпомагане“, по постоянен адрес на физическото лице или по адрес на управление на едноличния търговец или юридическото лице. Заявлението се регистрира в интегрирана система за администриране и контрол. Към заявлението се прилагат следните документи:
3. одобрен инвестиционен проект в съответствие с изискванията на Закона за устройство на територията за оранжериите по чл. 5, ал. 4, т. 3 или разрешително за водовземане от минерална вода с цел отопление или договор за доставка на природен газ (метан) или счетоводен документ за придобито отоплително съоръжение (котел) с „СЕ“ маркировка“.
Припомняме, че извънредната помощ в размер на малко над 62 млн. лв. се разпределя към следните сектори със следните бюджети:
25 000 000 лв. за сектор „Свиневъдство“ за свине майки и прасета за угояване;
25 000 000 лв. за сектор „Птицевъдство“ за кокошки носачки, родители, бройлери, гъски, пуйки и патици;
6 000 000 лв. за лозаро-винарски сектор за площи с винено грозде;
6 259 820,44 лв. за оранжерийно производство на зеленчуци, от които:
а) 5 007 856,35 лв. за отопляеми оранжерии, и
б) 1 251 964,09 лв. за неотопляеми оранжерии.

Leave a Comment