НАЗ реши, че ще протестира

лого НАЗУправителният съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) единодушно реши днес, че ще организира протест до две седмици.

„Първо ще изпратим декларация до земеделския министър. После ще дадем пресконференция, за да обясним причините за недоволството ни. Накрая ще затворим граничните пунктове“, обясни стъпките зам.-председателят на УС на асоциацията Людмил Работов, който е и председател на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив.

Дни на полето край Гешаново

Дни на полето край Гешаново

Заседанието на УС на НАЗ се състоя на полето край с. Гешаново, община Добрич, където започнаха Дни на полето, организирани от добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

За причините относно подготвяния протест от асоциацията на зърнопроизводителите отдавна алармират: безконтролният внос на украинско зърно. Вместо да преминава транзитно през България за държави в Африка и Азия, които имат недостиг на хлебно и фуражно зърно, товарите остават у нас и подбиват пазара.

Освен това пратките влизат без да се извършва граничен фитосанитарен контрол. Едва на 15 юли, предизвикан от недоволството на НАЗ, министърът на земеделието Иван Иванов съобщи, че БАБХ е взела проби от украинския внос. Той обеща, че резултатите ще са готови до края на миналата седмица, но и до момента такива няма.

Зърнопроизводителите очакват, че протестът ще се състои, когато държавата вече ще се управлява от служебен кабинет.

 

Leave a Comment