Протестът на фермерите от Нидерландия предизвика реакцията на световни политици

Ние сме до мирните земеделци, които смело се борят за свободата си, каза пред студенти Доналд Тръмп
Снимка чрез Getty Image

Снимка чрез Getty Image

Фермери от Нидерландия изхвърлиха тор и подпалиха сено по главните магистрали в сряда, предизвиквайки задръствания в централните и източните части на страната в знак на протест срещу плановете на правителството да намали използването на торове и броя на добитъка.

Това бе поредната експанзия на нестихващия вече повече от месец земеделски гняв. Протестите получиха политическа подкрепа в чужбина от хора като Доналд Тръмп и Марин льо Пен, откакто Хага представи планове за намаляване наполовина на емисиите, произвеждани до голяма степен от добитъка до 2030 г., пише „Политико“.

Протестите започнаха през 2019 г., след като съдът постанови, че стратегията на нидерландското правителство за намаляване на излишния азот нарушава законите на ЕС и начинът, по който служителите изчисляват азотните емисии, е съмнителен, което накара Хага да търси начини за ограничаване на подобни замърсители.

През юни тази година правителството представи планове за намаляване на емисиите на азот и амоняк с 50 процента до 2030 г., за да запази защитените от ЕС зони от Натура 2000 и да ги върне на „здравословно ниво“. Тъй като някои райони са по-чувствителни към азотни емисии от други поради неща като състоянието на водата и почвата, тази цифра може да достигне 70 процента в определени региони.

Въстанието на холандските фермери вече среща масови симпатии

Плановете ще засегнат най-вече селскостопанския сектор, който е основният емитер на амоняк и азот , и по-специално животновъдите. Въпреки малкия си размер Нидерландия има най -високата гъстота на добитък в Европа. Амонякът се отделя в урината и изпражненията на животните, докато азотът се изпарява и от оборския тор, който фермерите казват, че предпочитат да използват като тор, защото осигурява по-добър растеж на растенията и по-високи добиви. Но прекомерните емисии на азот могат да увредят растенията, които се справят добре в бедни на хранителни вещества почви, и следователно застрашават природните резервати и уязвимите зони.

Правителството е наясно, че това няма да е лесно, като каза в изявление , че вижда три възможности за фермерите: „Да станат по-устойчиви, да се преместят или да прекратят бизнеса си“.

„Честната история също така е, че не всички фермери могат да продължат с бизнеса си, нито завинаги по начина, по който се занимават със земеделие сега“, се добавя в изявлението.

Фермерите твърдят, че плащат по-висока цена за целите за намаляване на емисиите, отколкото други сектори, като транспорта и строителството.

Те също така казват, че графикът и целите ще бъдат невъзможни за изпълнение, като опасенията за многобройни затваряния на ферми са подкрепени от изтекли оценки от финансовото министерство, публикувани от местни медии, според които приблизително 11 200 животновъдни ферми ще трябва да затворят и 17 600 фермери ще трябва да да намалят популациите си добитък, за да постигнат целите.

От Farmers Defense Force, една от водещите организации на фермерите, каза, че протестиращите са раздразнени от правителството, че то е „арогантно“ и не желае да отговори на основните проблеми на фермерите.

Друго оплакване е, че правителството не е извършило оценки на въздействието на своите планове.

Те ще се отразят не само на земеделския и селскостопанския сектор, но и на цялата селскостопанска екосистема, която го заобикаля, и като цяло цялата провинция.“

Бившият президент на САЩ Тръмп привлече по-голямо внимание на десните към фермерите в международен план, когато през уикенда каза, че мерките ще означават, че на фермерите вече няма да бъде позволено да работят земята си.

„Земеделските производители в Нидерландия смело се противопоставят на климатичната тирания на нидерландското правителство. Можете ли да повярвате в това, че то иска драстично да намали земеделско производство въпреки нарастващия недостиг на храна“, каза Тръмп в реч пред група студенти във Флорида.

„Ние сме до мирните нидерландски фермери, които смело се борят за свободата си“, каза още Тръмп.

Теоретиците на конспирацията също нарисуваха протестите като движение срещу властта и миграцията, твърдейки, че правителството е наложило антидемократични ограничения върху индивидуалните свободи.

Законодателството все още трябва да бъде прието в парламента, но тъй като сегашното коалиционно правителство има мнозинство, то вероятно ще премине. След като това бъде одобрено, провинциалните власти в цялата страна ще трябва да приложат плановете.

Партиите от управляващата коалиция първо искат да чуят новоназначения посредник, Йохан Ремкес, който е натоварен със задачата да намери общ език между фермерите и политиците. Във вторник Ремкес покани природни организации и фермери на разговори в опит да „излязат заедно от безизходицата“. Разговорите ще се проведат през август и има надежда , че посредникът ще може да излезе с предложения за напредък до края на август.

 

Leave a Comment