Крави без надзор изпотъпкаха към 10 декара домати край Пловдив на фермера Телкиев

Производителят оценява загубата си на 30 хил. лв. и е готов да си търси щетите чрез съд
Георги Телкиев сочи докъде е навлязло стадото в доматената нива

Георги Телкиев сочи докъде е навлязло стадото в доматената нива

Вчера животни са тъпкали и мачкали доматите на открито на фермера Георги Телкиев.

Той отглежда безколовите домати, предназначени за преработка, на земеделските земи в западния край на Пловдив. Снощи, преди да си тръгне, Георги се отбил да огледа полето с 800 дка домати. Тогава забелязал широката ивица от смачкани растения, която са до мекия кърски път. Виждат се и следи от копита.

„Знам на кого са животните, защото от години си имат проблем с този човек. Кравите му редовно нанасят поразии по продукцията, която отглеждаме. Ядат и тъпчат житните, унищожават и царевица. А сега изпочупиха стеблата на доматите“, каза Телкиев.

По негова преценка около 10 декара домати са унищожени. Обърнато във финансова загуба, това означава, че животните са го лишили от около 30 хил. лв. приходи, според сметките му.

Доматите няма да се съвземат

Доматите няма да се съвземат

Доматите се поливат от капкова система. Садени са корен по корен. Производителят ги е торил и пръскал.

„Тази година разходите са по две в сравнение с 2021 г. и са твърдо над 1000 лева на декар“, обясни Георги Телкиев.

Повечето плодове още са зелени, но тук-там червенеят вече. Скоро ще бъдат обрани от доматокомбайните, но на това място ще са останали само изсъхналите растения.

Виждат се следи от копита

Виждат се следи от копита

Фермерът е решил, че повече няма да си затваря очите пред поразиите на животновъда. Досега само е алармирал полицията, но служителите на реда никога не са се отзовавали на сигналите му. Затова е решил, че този път ще заведе дело за нанесените щети.

Кравефермата

Кравефермата

Единствената кравеферма в близост до нивите на Телкиев, е до моста на река Марица при кръговото кръстовище на Околовръстното шосе. Тя се оказа почти празна. Четири телета от черно-шарената порода на възраст от няколко месеца, без ушни марки, и оставени на свобода, бяха единствените говеда. Във фермата имаше още две прасета, петлета и куче. Само един мъж, представил се за дояч, наглеждаше стопанството.

Телетата без ушни марки

Телетата без ушни марки

Той разказа, че във фермата се отглеждат над 100 крави. За пашата им се грижели трима пъдари. Собственикът се казвал Стефан, а фамилията му работникът не знаеше.

Точно до кравефермата, която има доста мизерен вид и изглежда направена с подръчни материали, има малък ръкав на реката, който изглежда заблатен. На по-малко от километър от мястото е една от четирите помпени станции, които осигуряват питейна вода на Пловдив от повърхностни водоизточници.

И човек няма как да не се запита дали БАБХ знае за този животновъден обект и за условията в него, дали е проверила къде отиват нечистотиите от фермата и как в този тъмен обор се поддържа хигиена при доенето на мляко.

Leave a Comment