Историческа суша във Франция, напояването е забранено

Над 100 общини са без питейна вода, добивите от царевица ще са с над 18% по-ниски
Снимка на ЕРА

Снимка на ЕРА

Френското правителство създаде кризисен екип за справяне с историческата суша, която остави повече от 100 общини без питейна вода, съобщи Би Би Си.

Камиони превозват вода до тези райони, тъй като „няма нищо останало в тръбите“, каза министърът на екологичния преход Кристоф Бешу.

Кабинетът на министър-председателя заяви, че това е най-тежката регистрирана суша във Франция. Използването на вода се ограничава в 93 региона.

Сухите условия се очаква да продължат поне през следващите две седмици.

Държавната енергийна компания EDF трябваше да намали производството на някои атомни електроцентрали, тъй като температурите на реките са твърде високи, за да осигурят достатъчно охлаждане, съобщава агенция AFP.

Съществуват опасения, че сушата, която засяга почти цяла континентална Франция, ще намали добивите, което ще изостри хранителната криза, причинена от войната в Украйна.

Европейците вече се борят с по-високите цени на храните, тъй като износът на зърно от Русия и Украйна е много по-нисък от нормалното.

Горещата вълна, която изпепели Франция от юни, накара дърветата и храстите да се разлистят рано, създавайки есенна панорама.

През юли Франция имаше само 9,7 мм дъжд, което го прави най-сухият месец от март 1961 г., съобщи националната метеорологична служба Meteo-France.

Напояването е забранено в голяма част от северозападната и югоизточната част на Франция, за да се пести вода.

Реколтата от царевица, използвана основно за храна на животните, се очаква да бъде с 18,5% по-ниска тази година в сравнение с 2021 г., съобщиха от земеделското министерство. Основните райони за отглеждане на царевица са Елзас в източните и западните райони и жътвата вече е в ход.

Износът на царевица от Франция, Унгария, Румъния и България се очаква да бъде по-нисък тази година поради горещата вълна и тези по-ниски обеми ще тласнат цените нагоре, съобщи френската BFMTV.

Животновъдите в Алпите трябва да слизат в долините с камиони всеки ден, за да докарват вода за животните си, което добавя няколкостотин евро към седмичните им сметки за гориво, съобщи Broadcaster TF1.

Leave a Comment