Проф. Христо Даскалов: На най-големия граничен пункт в Европа „Капитан Андреево“ вече е спокойно

Ако бъда освободен от поста, няма да е трагедия

Христо ДаскаловНа най-големия граничен пункт в Европа – „Капитан Андреево“, вече всичко е спокойно. Това увери тази сутрин пред бТВ изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов. Той каза, че късно снощи му се е обадила служителка от пункта, която е съобщила, че натрупването на камиони вече е приключило.

За да се пусне движението на натоварени с храни камиони, вчера на ГКПП пристигнаха вътрешният министър Иван Демерджиев, проф. Христо Даскалов и части от жандармерията.

В продължение на четири дни пункта бе блокиран заради намерението на „Евролаб 2011“ да си върне товаро-разтоварните дейности. Възможност за това даде решението на Върховния административен съд от 29 юли, което отчита, че оперирането на БАБХ на границата не включва тези дейности. Върху служителите на агенцията се е извършвал психически тормоз, имало е юристи и нотариуси, които доказвали правото на частния оператор той да поеме хамалската част при контрола върху товарите.

В резултат на съдебното решение от агенцията са изготвили заповед, базирана на регламенти, която ангажира БАБХ с товаренето и разтоварването на камионите за нуждите на граничния контрол. Тази заповед бе написана много внимателно, заяви проф. Даскалов. Той допълни, че с текста ѝ са се занимавали както вътрешният министър, който е един от най-добрите юристи в страната, така и правосъдният министър.

Жандармерията е била необходима, за да бъдат респектирани силните млади мъже, наети от „Евролаб 2011“, и бъде разбран вътрешният министър, който е обяснил, че мястото на споровете не е на граничния пункт, а в съда.

Агенцията по храните също има наета група, която да извършва товаро-разтоварване на пратките, уточни директорът.

Проф. Даскалов добави, че не е отнето правото на „Евролаб 2011“ да оперира по товарите, тъй като агенцията изисква договори на превозвачите с фирмите, за които са доставките.

Директорът на БАБХ коментира, че цялата история с предоставената възможност частна фирма да е отговорна за фитосанитарния контрол на границата е жалка. Той каза, че не иска да се връща толкова назад как е било допуснато това.

Относно хакерската атака към сайта на агенцията, директорът увери, че проблемът ще бъде отстранен по-късно днес или най-късно утре сутринта. Атаката се е случила в момент, в който са се прехвърляли данните от ВетИС и от други системи на агенцията към облака на правителството.

На въпроса опасява ли се, че ще бъде отстранен от поста си, проф. Даскалов каза, че не е имал и секунда време да мисли за това. Той добави, че ако това се случи, за него няма да е трагедия, тъй като и преди е бил сменян.

Leave a Comment