Слух за намаляване на ДДС за храните изпоти министър Греков

Приказката, че е възможно 10 основни храни да са с намален данък тръгна ден преди да стане ясно, че намалелите  приходи в бюджета миришат на рецесия
министър Греков

Министър Греков се дистанцира от неуместния слух

Министерството на земеделието и храните, както и правителството не са обмисляли намаляването на данъка върху добавената стойност за 10 основни храни. Това обяви днес по националната телевизия аграрният министър Димитър Греков.

Вчера в електронното пространсво се котира информацията, че в МЗХ правели разчети какво би коствало на бюджета намаляването на ДДС за 10 основни храни, начело с хляба.

По този повод финансовият министър Петър Чобанов реагира с цялата си категоричност, че това няма как да се случи. За капак, днес Чобанов оповести, че има неизпълнение на приходите в бюджета. При заложено 11% изпълнение на приходи от ДДС към средата на годината то е 6.4%. Неизпълнението на данъчните приходи пък е 2.1%. Тенденцията се задълбочава и поради негативното развитие на икономиката, според него. Председателят на бюджетната комисия в Парламента Йордан Цонев песимистично влезе в темата, като заяви, че е възможна рецесия до края на годината.

На фона на лошите данни слухът, че е възможно намаляване на ДДС за храните, бе, меко казано, неуместен.

Днес министър Греков трябваше лично да дава обяснения по БНТ за злополучната идея. Освен че отхвърли категорично „обвинението“ за обмисляне на данъчна преференция за храните, той коментира и данъчната политика на Румъния, където тази седмица обявиха, че намалят налога за основните храни. министър Греков каза, че не следва при всяка данъчна или законодателна промяна в съседна страна, това да води до очакване за подобни решения и у нас. Той заяви, че се поддържа курс на стимулиране на родното производство с други лостове – повече дотации и субсидии и облекчения в определени сектори, които да направят стоките ни конкурентни и да повишат качеството. 

Още преди настъпване на кризата няколко бранша основателно поискаха нова, по-ниска ставка на ДДС. Сред тях бяха фармацевтите и книгоиздателите. напомняме, че дори и върху цената на учебниците е начислен 20 процента ДДС.

 

Leave a Comment