Заради море от евтини гръцки праскови сливенските производители изкореняват градини

дръвче с прасковиПроизводители на праскови в Сливенско подготвят протести заради ниските изкупни цени и вноса на продукция от Гърция. В момента гръцките праскови са изключително евтини, в огромни количества и се предпочитат от преработвателите, съобщи пред БТА председателят на сдружението „Българска праскова“ Коста Петров.

В предишни години гръцките праскови са се изнасяли към Беларус, Украйна и Русия, но след началото на войната в Украйна този пазар за тях е затворен.

В региона се произвеждат около 75 процента от прасковите за преработка и около 40 процента от десертните праскови у нас.

Коста Петров

Коста Петров  Архивни снимки на Агро Пловдив

Цените на българските праскови спрямо миналата година са паднали със 70 – 80 процента.

Отначало изкупната цена на преработвателите е била 0,65 лв., а сега предприятия са свалили до 0,56 лв., като предупреждават, че това не е последното намаление. Цените в момента са под себестойността на продукцията.

Другият съществен проблем на производителите на праскови е, че преработвателите отначало плащат за плодовете в момента на доставка. После спират и оправят дълговете си след 7-8 месеца.

Според Коста Петров в Сливенско вече са изкоренени 250 дка с праскови, а производители планират да изкоренят още 1200 дка градини.

Leave a Comment