Долината на Лоара изгоря от безводие! Фермерите не са виждали такова бедствие

Реколтата пропада, дъждове не се задават, напояването е забранено

Долината на Лоара е известна като „градината на Франция„. Но градината изсъхва.

Снимки на Би Би Си

Снимки на Би Би Си

Най-лошата суша във Франция, откакто се водят записи, превърна буйната растителност в сухи полета с кафяви култури, свиващи се под сегашната четвърта гореща вълна за годината, разказва в репортаж Би Би Си.

Във фермата за зеленчуци на Винсент Фавро, където той произвежда храна за сто семейства в района, изсъхналата земя е забавила растежа на зелето. Неговите картофени растения са изгорени, произвеждайки само половината реколта от нормална година.

„Или зеленчуците ще умрат от жажда, или няма да се развият достатъчно през този решаващ период на растеж“, каза той, пресявайки сухата почва, която не успя да напои, откакто бяха въведени ограниченията преди две седмици.

Лоара - преди

Лоара преди

„С тази топлина и вятър не можем да компенсираме това, което слънцето изпарява. Никога не съм виждал нещо подобно през моите двадесет и две години тук. Ако не вали в рамките на два месеца, ще бъде бедствие.“

Светът вече страда от хранителна криза от войната в Украйна, глобална житница. Сега други големи производители на храни, като Франция, показват тревожни признаци.

Прогнозите са, че производството на царевица ще намалее с около 18% тази година, като пшеницата и фуражите също намаляват.

Огромни полета с царевица и слънчоглед, които би трябвало да са буйни и изобилни по това време на годината, вместо това са прашни и безжизнени, и не могат да бъдат съживени поради забраните за поливане. Културите умират в почва, която отдавна е изсъхнала след най-горещия юли в историята.

 и сега

… и сега

Денис Лайзе, производител на царевица и президент на Камарата на селското стопанство на департамента Мен и Лоара, си проправя път през редиците с голи царевични култури, шепата зърна не са оплодени поради липса на вода.

„Това поле е безполезно от гледна точка на реколта“, каза той.

„Войната в Украйна показа как страните трябва да станат по-независими с производството на храни“, каза той. „С конфликта и промените в климата, които поставят земеделието на колене, има големи въпроси за това как ще изхраним нашия свят. Някои райони – особено части от Африка – ще имат още повече недостиг на храна.“

В две трети от Франция правителството обяви кризисно състояние, като валежите са намалели с около 85%.

В цялата страна има ограничения за поливане на градини и пълнене на басейни. Около стотина общини останаха без чешмяна вода през миналия уикенд.

Някои части от река Лоара на практика са пресъхнали напълно. Лоара е най-голямата река във Франция с дължина от 1012 кг и площ на водосборния басейн 117 480 km². Влива се в Атлантическия океан и в долната си част е плавателна. В нея се вливат десетки реки.

Участъкът близо до град Сомюр сега не е нищо повече от пясъчни брегове и странна локва; местните казват, че нивото на водата никога не е било толкова ниско по това време на годината.

Тази изсъхнала страна не се очаква скоро да види значителни валежи.

Leave a Comment