Агрометеорология: Очакват се валежи със стопанско значение в Западна България

Прогноза за периода 19-25 август 2022 г. 

Драгомир Атанасов, агрометеоролог в НИМХ

Сорт "Велика"

Сорт „Велика“

През изтеклия период на изолирани места в полските райони от страната – Монтана, Пазарджик, Кюстендил, Стара Загора, Враца, Русе и Видин, паднаха валежи със стопанско значение между 20-60 l/m2, които в различна степен подобриха условията на почвено овлажнение.

В самото начало на следващия седемдневен период в много области от Южна  и Северна България  се прогнозират максимални температури до 39°С, които ще окажат неблагоприятен ефект върху развитието на земеделските култури. През останалата част до края на периода агрометеорологичните условия ще се определят от температури около климатичните норми, като в Западна България се прогнозират валежи със стопанско значение и подобряване на почвените влагозапаси. В останалите райони от страната, обхванати в различна степен от почвено и атмосферно засушаване, съществени и повсеместни валежи не се прогнозират.

През периода при царевицата според ранозрелостта на хибридите ще се наблюдават фазите млечна, восъчна и пълна зрелост – агростанции Николаево и Търговище. При слънчогледа ще протичат физиологична, пълна и техническа зрелост. С цел дълготрайно и качествено съхранение на продукцията, реколтирането на културата трябва да се извършва при влажност на слънчогледовите семена около 8 %. При лозата ще се наблюдава прошарване и узряване.

През първата половина от периода ще има условия за градушки и вероятност за нанасяне на повреди по селскостопанската реколта. Условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще се създават в дните без превалявания през по-хладните часове.

 

Leave a Comment