На 27 август се ражда великият мистик, мъдрец и духовен учител Шри Чинмой

Създаденият от него Пробег на мира, песните, книгите и картините му и до днес обикалят света, за да го направят по-добър

Шри ЧинмойНа 27 август 1931 г. в Шакпура, Индия се ражда духовният учител с гениални заложби Шри Чинмой. Той е най-малкото от всичките седем деца в семейството на Йогамая и Шаши Кумар Гош. На 12 години остава кръгъл сирак и постъпва в ашрама на Шри Ауробиндо (шри означава „свят, светец“), където е обучаван в духовност, медитация, изкуства и спорт. Преди на навърши 33 г., през април 1964 г., Шри Чинмой заминава за САЩ и скоро след това създава ашрам в Ню Йорк. Днес, почти 15 години след смъртта му, хиляди негови ученици, пръснати на всички континенти, продължават да следват Пътя на сърцето, както Шри Чинмой нарича своя духовен път, и да разпространяват посланията му за мир и себенадминаване.

Шри Чинмой оставя след себе си изключително ценно наследство от книги, пропити с дълбока мъдрост, прозрения и напътствия. Той пише около 13 хиляди песни, остава милиони рисунки с птици и цветове на хармонията. Изнася стотици концерти по света, в които изпълнява собствени композиции на десетки музикални инструменти. Води медитации в сградата на ООН. Беседва с най-влиятелните личности на 20 век – папа Йоан Павел II, Майка Тереза, Михаил Горбачов, принцеса Даяна, Нелсън Мандела, Ал Гор и много други. Основава Световния пробег на мира през 1987 г., който през 2018 г. стартира от София.

Тази година Пробегът, който стартира на 27 май, следваше река Дунав, започвайки от извора ѝв Германия. Международният екип бегачи, водени от капитана Садананд Магии от Ирландия премина през Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова и Украйна. В България бе приветстван в над 35 населени места в периода 2-11 юли.

През 1977 г. духовният учител и мистик основава Шри Чинмой Маратон Тим с дистанции от 21 до 5000 км. В Пловдив ежегодно от 2004 г. се организира маратон и полумаратон на Олимпийския гребен канал, в който се включват стотици бегачи от България и други държави. В Ню Йорк са ултрамаратоните „Себенадминаване“ от близо 5000 км, който продължават по два месеца. В тях участваха и българите Тодор Димитров – Ел Капитан, който е преподавател във Военна академия в София, и Цветан Цеков – Шопан.

Шри Чинмой вярва, че себенадминаването е духовна цел. „Ако живеем в сърцето, невъзможното не съществува“, казва той. И още: „Ние всички сме наистина неограничени, ако само се осмелим да предизвикаме възможностите си и имаме вяра“. „Нашата цел е да вървим от светло към по-светло и все по-светло, от висше към по-висше и най-висше. И дори в най-висшето нашият напредък не спира, защото Самият Бог е във всеки от нас, а Бог всеки миг надминава Своята собствена Реалност“, казва гуруто.

Leave a Comment