Фермерски протести срещу забраната за пестициди разтърсиха цяла Германия

Земеделците питат защо растителната защита е забранена във всички защитени зони, докато в другите държави от ЕС ограниченията касаят само националните паркове

Фермерски демонстрации днес във Вюрцбург, Щутгарт, Майнц, Дрезден и Хамбург, наред с много други градове в Германия настояват за корекции от ЕС на планираната забрана за използване на продукти за растителна защита.

С протеста си фермерите искат да разклатят политиката, която се придържа към зелените изисквания в ЕС, пише Agrarheute.com.

земеделски протести в Германия

„Надяваме се на подкрепата на Християнсоциалния съюз (CSU) и Свободните избиратели (Free Voters) в Европейския парламент“, каза Клаус Хохрайн, председател на LSV Bayern (Селското стопанство свързва Бавария) и член на борда на LSV Германия. „Планираният регламент на ЕС за забрана на растителната защита трябва да бъде премахнат“, заяви той.

Според Хохрейн фермерите използват пестицидите отговорно и представят своя сертификат за компетентност на всеки 2 години. Защо е тогава такава забрана, която експроприира фермите и ги разорява, пита фермерът от Долна Франкония (в Бавария). Докато Германия докладва на Брюксел всички защитени територии, други страни докладват само национални паркове. „Повече не можем да приемем това неравенство“, казва Хохрейн.

Мартин Шьофел, земеделски говорител на CSU в провинциалния парламент на Бавария, заяви, че общата забрана на одобрените продукти за растителна защита е равносилна на частично отчуждаване и противоречи на ангажиментите, поети към момента при определянето на площи за защитени зони. „Тогава на фермерите беше обещано, че могат да продължат да обработват земята както досега“, казва депутатът.

Не само фермерите се борят срещу плановете на комисията. Съпротива има и от политиците. В писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и отговорния комисар по здравеопазването Стела Кириакидес, министърът на земеделието на Долна Саксония Барбара Оте-Кинаст (ХДС) призова предложението да бъде „ясно коригирано“.

Отговорният министър на земеделието Даниела Шмит на провинция Рейнланд-Пфалц внесе редица изменения в Бундесрата (Федералния съвет на Германия). Според министъра проектът напълно игнорира аспектите на продоволствената сигурност и изискванията за качество и сигурност на добивите. Земеделието и лозарството вече не са възможни на около една трета от 700 000 хектара земеделска земя в Рейнланд-Пфалц.

Фермерското движение „Селското стопанство свързва Бавария“ (LsV) формулира своите искания: 

  • Продоволствена сигурност чрез прилагане на добра професионална практика
  • Сигурност на доходите чрез инструменти като UTP (нелоялна търговска практика), етикетиране на произхода в обикновен текст върху всички храни и същите стандарти за внос.
  • Без цялостно намаляване на пестицидите или забрана в защитените зони
  • Спиране на действието на Наредбата за торовете, докато бъде въведена и използвана в целия ЕС измервателна мрежа съгласно стандартите на ЕС
  • Последователно прилагане на принципа „замърсителят плаща“ за вложените нитрати (включване на неселскостопански източници като пречиствателни станции)!
  • Оценка на въздействието на планираните нови разпоредби и спецификации
  • Законовата уредба в областта на земеделието само на основата на научно достоверни и общодостъпни основни данни и проучвания! Ние се борим за бъдещето на селското стопанство в Германия

Leave a Comment