Прокуратурата прекрати разследването срещу проф. Пламен Моллов по скандала с „Капитан Андреево“

Софийска градска прокуратура прекрати досъдебното производство срещу ректора на Университета по хранителни технологии (УХТ) проф. Пламен Моллов. Това информира лично той в съобщение до медиите.

Проф. Моллов бе обект на разследване заради запис, направен от изпълнителния директор на БАБХ проф. Христо Даскалов през 19 януари тази година. От записа се разбра, че е предложен на проф. Даскалов подкуп в найлонов плик в папка, който той е отказал да приеме. Срещу парите се е очаквало БАБХ да остави граничния контрол на частната фирма „Евролаб 2011“.

Записът изтече на 10 юни, а проф. Христо Даскалов потвърди, че човекът, който е предлагал подкупа, е ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов. Моллов бе директор на БАБХ през периода 2013-2015 г.

Веднага след изтеклия запис ректорът на УХТ заяви, че не е участвал в подобни разговори с проф. Даскалов. Впоследствие той се оказа в дълга отпуска и с изключен телефон, и не се яви на изслушване в Комисията по земеделие, храни и гори в парламента.

Ето и съобщението, изпратено днес:

Пламен Моллов„Опасно е да бъдеш прав, когато управляващите грешат“.

Намирам тези думи на Волтер много подходящи като отговор на манипулациите и внушенията, разпространени по мой адрес. Омерзен съм от случилото се и е логично да поставя въпроса защо точно аз бях избран за мишена на една нечистоплътна атака. Дали отговорът не е във факта, че съм ангажиран с реализацията в България на един от големите международни образователни проекти? Или защото разговарям свободно и критично по професионални теми дори тогава, когато мнението ми се различава от популистката вълна на деня?

По същество – удовлетворен съм да информирам за постановлението на Софийска градска прокуратура,  с което компетентният орган прекрати досъдебното производство поради липса на доказателства.

Казусът “Капитан Андреево” беше използван като алиби за политическо оцеляване, но се превърна в управленско фиаско. С назначаването на служебното правителство тази пропагандна тема внезапно изпадна от дневния ред на медиите. Без съмнение, ако даден проблем съществува обективно, той не може да изчезне за ден от смяната на един министър с друг. Явно опитите за постигане на демократични цели с болшевишки методи претърпяха провал.

На старта на предизборната кампания отправям апел към участниците в нея да не спекулират със страховете на хората като внушават, че българските и европейските граждани са били тровени с храните, които консумират. Това е невярно и безотговорно!

В личен план бих искал да благодаря на моите близки, приятели и колеги за подкрепата. Тези жестове бяха особено ценни за мен.

 

Leave a Comment