Гълъб Донев обеща подпомагане за пострадалите от наводненията домакинства и временни жилища

Гълъб Донев„Ще бъдат отпуснати и диференцирано средства за всеки пострадал, всяко едно домакинство да бъде подпомогнато и да знае, че държавата стои плътно зад всеки един пострадал от бедствието. Ще бъде необходимо и доставянето на временни жилища”. Това обеща тази сутрин в село Каравелово, едно от най-силно пострадалите от наводненията на села, служебният премиер Гълъб Донев.

Премиерът добави, че ще бъдат предоставени толкова временни жилища, колкото са необходими. Относно семействата с деца ученици, той уточни, че всички родители ще могат да получат и помощ за първия учебен ден.

Още в сряда Министерският съвет ще вземе решение, с което да бъдат отпуснати вода и храна от държавния резерв за засегнатите населени места, включително и Сопот, където има проблем с питейната вода. „Агенцията за социално подпомагане веднага има готовност да отпусне еднократната финансова помощ”, заяви Донев.

Като причина за бедствието той посочи огромните количества дъжд, паднали в Средна гора. „И изсичането на гората е проблем. С Министерството на земеделието установихме, че има сеч, но тя не е безразборна и не е в нарушение. За всяко изсечено дърво е дадено разрешение. Ако е имало сеч и тя е законна, не може да бъде причина за бедствието”, добави премиерът.

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов допълни, че река Стряма е водосбор на три реки, а отговорни за поддържане на дигите са „Напоителни системи“.

Пострадалите семейства могат да кандидатстват за еднократна помощ и днес. Служителите на Агенцията за социално подпомагане са на разположение. Подаването на заявления ще става на място. До сряда местните власти ще бъдат готови да предадат списъците със засегнатите.

 

Leave a Comment