Започнаха последните 12 месеца за някои животновъди

Тръгват срещи на Йордан Войнов с колбасари заради соята

Йордан Войнов

Още в началото на 2013 година БАБХ започва да работи по проблемите, свързани с качеството на българското мляко, тъй като изтича гратисният период, в който страната ни е трябвало да приложи регламентите на Европейския съюз. Към края на 2011 г. броят на млечните стопанства, които трябваше да излязат от системата заради некачествено мляко бяха почти 80 000.

Според директора на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов се очертава тежка година. Има вероятност, ако не се изпълнят всички изисквания, една голяма част от млякото да излезе извън хранителната верига. Голяма част от фермерите, които отглеждат животни за мляко са с по-малък брой и съответно трябва да се изпълнят определени европейски изисквания. Ние имахме дерогация за 2012-2013 година, която изтича, ето защо трябва да се впрегнат всички усилия, за да може в края на годината млякото, което се произвежда, да е по европейските стандарти.

В края на 2011 г. фермите отличници  от I-ва група бяха  2 752. Броят на тези,  които трябваше да подобрят условията си  беше – от ІІ-ра група – 519, и от ІІІ-та група – 72 919. До края на миналата година стопанствата, които са включени в първа група трябваше да станат около 88 на сто от всички.

Директорът на БАБХ съобщи още, че стартират срещи с представители на месната индустрия, за да бъде лимитирано съдържанието на соя в месните продукти с цел гражданите да консумират не само безопасна, но и качествена храна.

ИЗОЛАЦИЯТА ПРОДЪЛЖАВА

Остава забраната за продажба на мляко от фермите в ловешките села Смочан, Дойренци и Лисец, където беше открит афлатоксин, съобщиха от отдел „Контрол по храните“ в Областната дирекция по безопасност на храните. Към момента всички направени проби, които са направени по разпореждане на прокуратурата, са отрицателни. За да се разреши отново използването на млякото в трите села, е необходимо да има втори отрицателни проби, които все още се чакат.

Leave a Comment