Агрометеорология: Предстои неустойчиво време с чести валежи

Прогноза за периода 09-15 септември 2022 г.

Драгомир Атанасов, агрометеоролог при НИМХ

ябълкиПрез изтеклия период на много места в Северна България и в част от южните райони на страната (Разград – 22 l/m2, Калиакра – 28 l/m2, Сандански – 33 l/m2, Ловеч – 33 l/m2, Монтана – 41 l/m2, Враца – 45 l/m2, Пазарджик – 45 l/m2, Свищов – 47 l/m2, Плевен – 47 l/m2) паднаха значителни валежи между 20-50 l/m2, които макар и ненавременни за късните пролетни култури подобриха условията на почвено овлажнение в обработваемия орен слой след периода на лятна суша.

През по-голямата част от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време с чести валежи и температури около и под климатичните норми. През периода при късните хибриди царевица ще се наблюдава преход от млечна към восъчна зрялост. При среднокъсните хибриди ще преобладава техническа зрялост.

В районите с прогнозирани валежи ще бъдат ограничени възможностите за провеждане на сезонните агротехнически дейности – сеитбата на зимна рапица, извършване на предсеитбени и основни почвообработки, жътвата на встъпилите в техническа зрялост посеви със слънчоглед и царевица.

Влажното време ще благоприятсва развитието на патогени по трайните насаждения – късно кафяво гниене по овощните видове и сиво гниене по гроздето.

Периодът е подходящ за обеззаразяване на семената от пшеница и ечемик срещу семеннопреносимите болести – снежна плесен, фузариози, твърда и праховита главня по пшеницата, ленточна болест и мрежести петна по ечемика и др.

Leave a Comment