Родопски производители алармираха за болест по картофите

Липсата на кланици и трудните продажби изтъкнаха като проблеми животновъдите от област Смолян

Заместник-министърът на земеделието Георги Събев взе участие в среща с фермери, на която бяха обсъдени перспективите за развитието на планинското земеделие и животновъдство. Събитието се проведе в с. Смилян, област Смолян, и бе по инициатива на земеделски стопани.

Аграрният заместник-министър запозна стопаните с възможностите за подпомагане на секторите „Животновъдство“ и „Растениевъдство“ в Стратегическия план, както и специалното финансиране за планинските райони, включително и термина за качество „Планински продукт“.

Животновъдите споделиха  необходимостта от създаване на кланици, за да бъде по-успешна реализацията на продуктите им.

Те посочиха и проблемите с реализация на земеделската продукция, както и предлагането й на пазара. Повдигнат бе и въпросът за фермерските пазари, на които производителите могат директно да представят своята продукция и създаването на условия за регулирането им в системата на общия пазар.

Участниците в срещата поставиха и сериозния въпрос със заболяванията по картофите,  тъй като картофопроизводството е с традиции в региона и е от малкото икономически рентабилни дейности. Според земеделските производители  е необходимо държавата да предприеме действия за подпомагане и защита на сектора. Дискутиран бе и проблемът с пасищата и състоянието на горите в областта.

В заключение заместник-министърът призова да бъде изпратена информация за заболяването по картофите, за да се направят необходимите проверки и да се потърсят решения. Той открои и необходимостта да бъдат поставени основите на междусекторно сдружаване на стопаните в Смолянска област. По думите му там земеделието е специфично и е добре местните заинтересовани страни да комуникират по-активно с обществото, за да има цялостен подход.

„Участниците в срещата се обединиха около идеята, че има нужда от диференциран подход към планинското земеделие и животновъдството, защото производството там е по-специфично. Трябва да се предприемат стъпки както от фермерите, така и от администрацията, за създаване на база, която да направи планинското земеделие по-привлекателно“, обобщи заместник-министър Събев.

В срещата взеха участие представители на туристическия бизнес, Националната служба за съвети в земеделието, растениевъди, експерти от Държавен фонд „Земеделие“, животновъди, представител на местна животновъдна организация, млекопреработватели от региона, както и други местни заинтересовани лица, с отношение към развитието на селското стопанство и  селските райони.

Leave a Comment