Европейските производители на зеленчуци предупреждават за спиране на производството заради енергията

Увеличените разходи за ток и газ за отопление на оранжерии, както и по-скъпото хладилно съхраняване на ябълки, лук и листни зеленчуци, ще спре доставките в супермаркетите. Търговците ще погледнат тази зима към по-топлите държави като Мароко, Турция, Тунис и други
Тази зима енвидията може да остане неприбрана на полето  Снимка на Ройтерс

Тази зима енвидията може да остане неприбрана на полето
Снимка на Ройтерс

Еманюел Льофевр произвежда хиляди тонове ендивия (от семейството на руколата) годишно във фермата си в Северна Франция, но тази година той може да изостави реколтата си заради осакатяващите разходи за енергия, необходими за замразяването на събраните луковици.

В цяла Северна и Западна Европа производителите на зеленчуци обмислят спиране на дейността си поради финансовия удар от енергийната криза в Европа, което допълнително застрашава доставките на храни, пише Ройтерс.

Повишаването на цените на електроенергията и газа ще се отрази върху културите, отглеждани през зимата в отопляеми оранжерии, като домати, чушки и краставици, и тези, които трябва да се съхраняват в хладилни помещения, като ябълки, лук и ендивия.

Ендивиите са особено гладни за енергия. След като луковиците се приберат през есента, те се съхраняват при температури под нулата и след това се засаждат отново в контейнери с контролирана температура, за да се даде възможност за целогодишно производство.

„Наистина се чудим дали ще ожънем това, което има на нивите тази зима“, каза Льофевр на мястото, където се опаковат неговите ендивии.

Очакваният удар върху производството и скокът на цените означава, че супермаркетите може да преминат към снабдяване с повече стоки от по-топлите страни като Мароко, Турция, Тунис и Египет.

Ръстът на цените на газа е най-големият разход, с който се сблъскват производителите на зеленчуци, които отглеждат в оранжерии, казаха фермери. Междувременно двама френски фермери, подновяващи договорите си за електроенергия за 2023 г., казаха, че са им котирани цени над 10 пъти над тези от 2021 г.

„През следващите седмици ще планирам сезона, но не знам какво да правя“, каза Бенджамин Симоно-Де Вос, който отглежда краставици, домати и ягоди на юг от Париж.

„Ако остане така, няма смисъл да започваме още една година. Не е устойчиво.“

Скоро оранжерийното производство в Европа ще започне голямото преместване към Северна Африка

Фермерите не се борят само със спираловидните цени на енергията. Разходите за торове, опаковки и транспорт растат и застрашават маржовете.

„Сблъскваме се с общо увеличени производствени разходи от около 30 процента“, каза Йоханес Грос, заместник-мениджър продажби в германската кооперация Reichenau-Gemüse, чиито оранжерии покриват около 60 хектара. Енергията представлява някъде между половината и две трети от тези допълнителни разходи, каза той.

„Някои колеги мислят да си оставят оранжериите празни, за да имат възможно най-ниски разходи. Никой не знае какво ще стане догодина“, добави той.

Групата за оранжерийна индустрия Glastuinbouw Nederland казва, че до 40% от нейните 3000 членове са във финансови затруднения.

Дори в слънчеви страни като Испания, производителите на плодове и зеленчуци се борят с 25% увеличение на разходите за торове.

Джак Уорд, главен изпълнителен директор на Британската асоциация на производителите, каза, че е неизбежно производството на плодове и зеленчуци да се премести в по-топъл климат.

„Ще преместим производството все по-на юг, надолу през Испания и в Мароко и части от Африка“, каза Уорд.

Leave a Comment